Política

Puigdemont fa valer l’aval de personalitats mundials abans de convocar l’1-O

Respon a Rajoy que un referèndum no pot ser mai una “estafa” i diu que prohibir-lo seria un “cop d’estat”

Galai i Pérez Esquivel defensen la votació unilateral

El govern va exhibir ahir els suports de personalitats internacionals perquè el conflicte català es resolgui amb un referèndum, abans de la convocatòria formal de l’1-O, que Carles Puigdemont i la resta de membres de l’executiu signaran dimecres, després que el Parlament n’aprovi la llei que l’empararà. Els premis Nobel de la pau Ahmed Galai i Adolfo Pérez Esquivel, a més, van fer explícit el seu aval al referèndum de l’1-O, fent un pas més enllà de la cinquantena d’adhesions que ha aconseguit el manifest Let Catalans Vote, que insta els executius espanyol i català a treballar per una solució democràtica per a Catalunya.

En una declaració institucional al costat de Puigdemont, Galai va assenyalar que l’1-O “és la millor oportunitat per defensar i preservar els principis democràtics i els valors de la pau” en la recerca d’una solució “dialogada” per al conflicte polític. En un missatge audiovisual, Pérez Esquivel va subratllar que “tot poble té dret a l’autodeterminació” i va desitjar “força” i “esperança” per als catalans de cara l’1-O. “Esperem que a través de la consulta popular puguin trobar els camins de la solució”, hi va afegir.

Puigdemont també va contestar les darreres declaracions del president espanyol, Mariano Rajoy, contra el referèndum. El president de la Generalitat li va etzibar que “un referèndum mai pot ser qualificat d’estafa”, com l’havia considerat el també líder del PP, i va advertir que el que seria un “cop d’estat” seria prohibir les urnes, en comptes de posar-les. Davant de les amenaces de La Moncloa que la votació no se celebrarà, sense descartar fer ús de la força per impedir la votació, que “el proper 1-O es farà un referèndum amb totes les garanties, homologable internacionalment i amb resultat vinculant.” Per al president català, en contra del que assegura Rajoy, qualsevol intent que s’emprengui per aturar-lo “està destinat al fracàs.”

Entre la cinquantena de personalitats internacionals que s’han adherit durant els darrers anys al manifest, hi ha els també premis Nobel de la pau Rigoberta Menchú, Desmond Tutu i Jody Williams, a més del premi Nobel de literatura Dario Fo. Els darrers a signar la defensa d’un referèndum van ser Yoko Ono, Peter Gabriel i Hristo Stòitxkov, tal com es va fer públic al juliol. Completen la llista escriptors, activistes, sociòlegs i intel·lectuals d’arreu del món.

LES FRASES

El referèndum anunciat per l’1-O és la millor oportunitat per defensar i preservar els principis democràtics
Ahmed Galai
pREMI NOBEL DE LA PAU (2015)
Esperem que a través de la consulta popular puguin trobar els camins de la solució
Adolfo Pérez Esquivel
PREMI NOBEL DE LA PAU (1980)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia