Política

L’estat intenta recuperar el control de les Antilles devastades per l’‘Irma’

El president Macron es desplaça a les illes de Saint Martin i Saint Barthélemy. Allí respon a les crítiques que el govern francès ha rebut per la gestió de l’huracà

El president francès, Emmanuel Macron, va aterrar ahir a primera hora de la tarda (les 10 del matí al Carib) a l’illa de Saint Martin, devastada per l’huracà Irma dijous passat. Aquesta visita va produir-se no només per solidaritzar-se amb les víctimes d’aquesta catàstrofe natural, sinó també per fer front a les crítiques que han sorgit respecte a la gestió del govern francès de l’Irma, que ha afectat durament les Antilles franceses, on han mort onze persones i encara hi ha nombrosos ferits i persones desaparegudes. Poc abans de volar cap a l’illa de Saint Martin i després a la de Saint Barthélemy, Macron va declarar a l’aeroport de Guadeloupe que “el retorn a la normalitat és una prioritat absoluta”.

El president francès també va defensar la manera com el seu govern ha afrontat la catàstrofe natural de l’Irma, una gestió criticada pels seus opositors polítics, però també per nombrosos habitants de les illes de Saint Martin i Saint Barthélemy. “Siguem dignes”, va demanar Macron a la resta de la classe política francesa.

Crítiques als mitjans

La polèmica per la gestió de l’Irma va començar dissabte passat, quan la líder ultranacionalista Marine Le Pen va denunciar els mitjans “completament insuficients” desplegats per l’administració gala. El diputat de l’esquerra alternativa Jean-Luc Mélenchon i Éric Ciotti, representant de la dreta republicana, han exigit la creació d’una comissió parlamentària per saber si l’estat havia actuat de forma previsora davant de l’amenaça de l’huracà. Macron va declarar-se ahir “favorable” respecte a aquesta iniciativa.

Independentment del major o menor encert del govern francès, la realitat és que els més de 36.000 habitants de Saint Martin es troben en una situació de gran precarietat, sense aigua potable i només amb electricitat d’urgència. 18 de les 21 escoles de l’illa han quedat derruïdes.

Durant aquests últims dies, s’han produït nombrosos actes de pillatge i, per aquest motiu, 23 persones han estat detingudes.

Per restablir la seguretat, 380 militars i 285 agents de policia han estat enviats a l’illa. Les autoritats franceses han transportat 85 tones d’aliments i un milió de litres d’aigua.

El ministre britànic d’Exteriors, Boris Johnson, també va visitar ahir els territoris britànics de les illes Verges i l’Anguilla, on han mort almenys cinc persones a causa de l’huracà. Johnson va negar la lenta reacció del govern britànic i va presumir d’un esforç “sense precedents”. Després que l’Irma passés dilluns per Florida, ahir continuava havent-hi 5,5 milions de persones que s’han quedat sense electricitat en aquest estat nord-americà. “La devastació que ha deixat l’huracà Irma és molt superior, almenys en alguns llocs, del que ningú havia pensat”, va assegurar ahir Donald Trump a través del seu compte de Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia