Política

setge a l'1-O

Rajoy: “La prioritat és defensar la constitució”

El president espanyol respon Rivera en relació a una possible reforma de la constitució

Segons Rajoy, l’immobilisme de què se l’acusa és “relatiu”, ja que “hi ha gent que no sap cap a on va i seria millor que es quedés quiet”

La vicepresidenta contesta amb atacs les qüestions d’En Comú Podem i ERC sobre les actuacions policials i judicials a Catalunya

“Ara per ara, la prioritat no és la reforma de la constitució. La prioritat és defensar la constitució davant dels que la volen liquidar. Hi ha qui vol acabar amb l’estat de dret i, fins i tot, inventar-se una legalitat paral·lela, com va passar els dies 6 i 7 al Parlament de Catalunya. Toca defensar la constitució i aturar el disbarat d’alguns.” Així ha respost Mariano Rajoy a la pregunta-proposta feta per Albert Rivera (C,s) sobre la necessitat de reunir un grup de juristes per plantejar una reforma de la constitució. La qüestió de C,s i la resposta s’han fet en el marc de la sessió de control a l’executiu espanyol que s’està fent al congrés espanyol. Tot i que Rajoy ha dit que estava obert al debat, també ha deixat entreveure que la constitució poc o res s’ha de tocar: “Les constitucions no són intocables, però neixen per romandre.” Rivera ha acusat Rajoy d’immobilisme, una actitud que ha donat, ha dit, pocs fruits en la crisi amb Catalunya. Rajoy ha contestat: “L’immobilisme és molt relatiu, perquè hi ha gent que no sap cap a on va i seria millor que es quedés quiet on és i així no tindria cap problema.”

Després de comparèixer al congrés dels diputats per explicar-se sobre la trama Gürtel, i no dir-ne ni un mot, el president Mariano Rajoy està avui en la primera sessió de control d’aquest curs al parlament espanyol. Novament s’ha tornat a sentir que “qualsevol acció passa perquè tots complim amb la legalitat”, en referència al referèndum. Domènech (En Comú Podem) i Rufián (ERC) han interpel·lat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre dos temes que afecten directament Catalunya. El primer ha qüestionat l’ús de mitjans judicials i policials per abordar les demandes d’autodeterminació catalanes: “Inhabilitacions, censura dels mitjans, desplegaments policials... Què més els queda per fer? Suspendre l’autogovern? Per a vostès –el govern del PP–, només hi ha un escenari possible, el de la victòria. Al maig, el 77% dels espanyols i el 44% dels seus votants creien que no gestionaven bé la crisi catalana... No vull pensar què dirien ara! Inhabiliten i són vostès els que s’inhabiliten. El govern espanyol, davant de la pitjor crisi amb Catalunya des de 1980 es dedica a afegir llenya al foc.” Domènec ha anunciat que 70 diputats signaran una petició perquè Rajoy comparegui “per esclarir d’una vegada què es fa a Catalunya”.

Sáez de Santamaría ha tingut una resposta agra: “No pot ser que l’atac al PP sigui la coartada de les seves indecisions. El govern ha intentat dialogar però se’ns ha dit que només volen parlar del referèndum... Vostès, senyor Domènech, són dels que respecten la legalitat o dels que volen que els altres se la saltin? Vostè és demòcrata a jornada completa o parcial?” Des d’ERC, Gabriel Rufián ha mostrat una impressora i ha demanat que es deixi de perseguir impressors i mitjans de comunicació per posar, en canvi, més atenció en els corruptes. “No és preocupi, és per a consum propi”, ha dit Rufián, en referència a la possibilitat d’imprimir butlletes per al referèndum. La vicepresidenta li ha comentat que “els teatrets” que el representant d’Esquerra munta es toleren al congrés “perquè s’hi pot parlar de tot”. Segons ella, el que es va viure la setmana passada al Parlament de Catalunya és una demostració de poc esperit democràtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia