Política

L’alcalde socialista del Vendrell abraça la dreta espanyolista pel no a l’1-O

Carnicer ha decidit ignorar la posició majoritària del seu govern, mentre que els favorables al referèndum s’organitzen per forçar el ple a pronunciar-s’hi

La negativa inamovible de l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer (PSC), a facilitar que els ciutadans de la capital del Baix Penedès puguin votar en el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre ha obert una crisi de final imprevisible al si del seu fràgil govern amb el PDeCAT i un regidor no adscrit, abans cap de llista d’ERC. Ni tan sols té el suport del seu propi grup: de quatre regidors socialistes, només un, el que es presenta com el seu delfí, Kenneth Martínez, l’acompanya en aquest camí contra el dret a decidir. Els altres dos regidors del PSC, Rafel Gosàlvez i Camil·la Barnadas, han manifestat públicament el seu suport al referèndum. “Hem de posar tots els mitjans al nostre abast per poder exercir la democràcia”, assegurava Gosàlvez ahir al vespre a aquest diari per reafirmar la seva posició. Amb els altres 4 regidors del govern (3 del PDeCAT i l’ex d’ERC ara al Grup Mixt) més els dos de Som Poble-CUP i la regidora d’ERC, tots tres a l’oposició, a favor del referèndum, Carnicer no ha tingut cap més remei que abraçar-se als grups de l’oposició que representen la dreta més espanyolista (Ciutadans i PP) i xenòfoba (Plataforma per Catalunya) per mantenir la seva negativa a facilitar la consulta. La clau la tenen els dos regidors de Sí que es Pot (Podem) que fins divendres en assemblea no decidiran quina posició prenen al respecte, tot i que algunes veus parlen de divisió. Ahir al vespre, representants del PDeCAT, ERC, Som Poble-CUP, Sí que es pot i de l’ANC es van reunir per intentar trobar una posició comuna que permeti “salvar” la situació. Som Poble-CUP ha entrat una moció per debatre en el proper ple en què insta el consistori a facilitar la celebració del referèndum. Tots els grups assistents a la reunió, tret de Sí que es Pot, es van mostrar d’entrada favorables a donar suport a aquesta moció. Fins i tot els dos regidors díscols del PSC, tot i no ser-hi convidats. Però els dos regidors de Sí que es Pot tenen la darrera paraula, ja que d’ells i només d’ells depèn que la votació es pugui guanyar, tot i que l’alcalde ja ha avisat que passi el que passi ell no es mourà del no.

Tiana tindrà espais per poder votar l’1-O

A Tiana es podrà votar l’1-O. Així ho assegura l’alcaldessa socialista, Ester Pujol que, després de contestar negativament al requeriment de cedir locals per al referèndum, va enviar dilluns una carta adreçada al president i al vicepresident de la Generalitat perquè en un termini de 48 hores informin a l’Ajuntament d’on seran els locals electorals. “El referèndum no l’organitzen els ajuntaments, no tenim la logística per fer-ho”, manté l’alcaldessa, que remarca que tothom que ho vulgui podrà votar a Tiana l’1-O, tot i que admet que la Generalitat no disposa de gaires locals al poble. També ha traslladat la petició a l’arquebisbat de Barcelona perquè respongui si cedirà el local de la Catesquística.

El ple municipal va aprovar dilluns una moció impulsada pel PDeCAT, ERC, Junts per Tiana i la CUP que demana que l’Ajuntament atengui i compleixi tot allò que tingui a veure amb les normes del Parlament en relació amb la celebració del referèndum. Els quatre regidors del PSC i el representant del PP hi van votar en contra, mentre que a la sala de plens i a la plaça de la Vila un grup de veïns defensaven el seu dret a votar.

L’alcaldessa dona per trencat el pacte de govern amb ERC i considera que els socis de govern “han perdut les formes”, però assegura que continuaran treballant “amb normalitat” per garantir l’estabilitat fins que es faci efectiu el trencament, que es visualitzarà en el ple del mes vinent. El PSC descarta un pacte estable amb cap força política en el que resta de mandat i Pujol explica que s’aniran fent pactes puntuals per “tirar endavant els compromisos assumits amb els veïns” i reconeix que li preocupa la possibilitat d’una moció de censura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona