Política

Puigdemont: “Buscant paperetes han acabat perdent els papers”

Considera que tancar el web del referèndum és com “intentar posar portes al camp” i garanteix que l’1-O el referèndum es farà

El president de la Generalitat anuncia que dissabte serà “al costat” dels alcaldes a l’acte de la plaça Sant Jaume de Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha garantit aquest dimecres que “l’1 d’octubre estarà tot a punt perquè la gent pugui votar” al referèndum d’autodeterminació, si bé ha reconegut que les condicions no seran “les ideals” per les traves de l’Estat.

En una entrevista amb el director de TV3, Vicent Sanchis, Puigdemont ha reiterat que “hauríem volgut, i encara volem ara, un referèndum acordat amb el govern espanyol”. Ha constatat, però, que això no ha estat possible sinó que s’han trobat “un clima de gran hostilitat i obsessió molt gran de caçar urnes”.

“Buscant paperetes han acabat perdent els papers i amb això fan el ridícul”, ha etzibat.

En aquesta línia, ha considerat que el tancament aquesta tarda del web del referèndum per ordre judicial “és com posar portes al camp”. “Intentar combatre una expressió molt pròpia del segle XXI amb mètodes del segle XIX és molt difícil”, ha dit.

Suport als alcaldes

El president ha volgut agrair als alcaldes “el seu coratge i compromís”. Ha destacat que molts van respondre a la petició del govern de col·laborar amb el referèndum i, “després de les amenaces continuen responent”.

Puigdemont ha qualificat de “barbaritat” que la Fiscalia hagi decidit investigar i citar a declarar els alcaldes per aquest motiu i s’ha preguntat “en quin lloc del món occidental algú pot pensar que detenint 75% alcaldes contribuirà a solucionar el problema”. “És una causa general que recorda pràctiques poc democràtiques”, ha reblat. Puigdemont ha recordat que “atacar un alcalde és atacar tots els que l’han votat”.

Al seu parer, certs poders judicials i polítics pensen des de la seva “bombolla” que “la seva força és suficient per acabar amb el problema”.

El president, però, ha recordat que “hi ha una llei del Parlament que empara el referèndum i els alcaldes estan emparats per aquesta llei”.

En qualsevol cas, ha garantit que el govern està “al seu costat” i ha avançat que el dissabte acompanyarà els alcaldes a “l’acte de dignitat” que han convocat a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Punts de votació habituals

Puigdemont ha tret ferro al fet que alguns ajuntaments no acabin cedint locals per al referèndum i ha explicat que el govern té “recursos” perquè es pugui votar també a aquests municipis.. Tampoc preveu dificultats per posar les urnes a la capital catalana: “Que ningú s’inquieti perquè a Barcelona es podrà votar”.

“El nostre objectiu és que en un percentatge molt alt els més de 6.000 col·legis electorals siguin els mateixos de sempre. Això pot variar una mica en algun lloc; si hem de fer algun ajustament, el farem”, ha assenyalat.

Sobre el fet que la Fiscalia hagi convocat els Mossos per donar-los instruccions, ha demanat que no es faci “cap drama” d’aquesta qüestió. Ara bé, ha apuntat que la seva prioritat serà “perseguir criminals”. “En un país en el nivell 4 sobre 5 d’amenaça antiterrorista crec que tothom preferix que la seva policia estigui perseguint terroristes i criminals”, ha observat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia