Política

setge a l'1-O

La Fiscalia es querella ara contra els presidents de l’AMI i l’ACM per promoure el referèndum

El fiscal acusa Neus Lloveras i Miquel Buch de desobediència, prevaricació i malversació de fons

Demana al TSJC que tanqui les pàgines web de les entitats que promouen l’1-O

Continua el setge judicial de l’Estat espanyol contra el referèndum d’autodeterminació de Catalunya del proper 1 d’octubre. Aquest dijous la Fiscalia ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una nova querella per intentar aturar l’organització de la consulta. La d’avui va dirigida contra els presidents de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, als quals acusa de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

El Fiscal Superior de Catalunya considera en el seu escrit, al qual ha tingut accés El Punt Avui , que els dos alcaldes “són perfectament coneixedors dels reiterats pronunciaments del Tribunal Constitucional (TC)” que declaren la “radical il·legalitat” dels actes de preparació del referèndum. L’escrit constata que malgrat això, tots dos querellats han “realitzat actes inequívocs de promoció i organització d’aquesta inconstitucional convocatòria referendària”.

Entre aquests, destaca que tots dos van enviar just després de l’aprovació de la llei del referèndum i la signatura del decret de convocatòria una carta adreçada a tots els alcaldes catalans on els demanaven que confirmessin el més aviat possible la disponibilitat dels locals municipals per a la consulta. Remarca que amb la missiva hi adjuntaven un model de decret d’alcaldia que proposaven signar “per demostrar el vostre suport polític al referèndum”.

El fiscal considera que aquests i altres fets exposats en la querella són constitutius en simultani dels delictes continuat de desobediència, prevaricació i també d’un de malversació de fons públics, aquest últim susceptible de penes de presó.

Mesures cautelars

Entre altres diligències, el ministeri fiscal demana al TSJC que se citi Lloveras i Buch a declarar.

També sol·licita mesures cautelars com el tancament de les pàgines web de les dues entitats perquè “impulsen i donen aparença de cobertura legal i normalitat”al referèndum. En el cas que els servidors no es trobin a l’Estat, demana que es bloquegi l’accés.

El fiscal fa extensiva aquesta mesura cautelar “a qualsevol mitjà de comunicació telemàtic, xarxa social o web que realitzi la mateixa activitat”.

A més, insta a què s’enviï a tots els consistoris catalans un requeriment perquè donin “les instruccions precises amb la finalitat d’impedir que es faciliti qualsevol tipus de recurs personal o material” per a la celebració del referèndum. L’escrit posa l’èmfasi en “la prohibició d’imprimir, col·locar o difondre per qualsevol mitjà els cartells de foment de la participació o a favor del SI” i la retirada dels que ja s’hagin col·locat.

Finalment, demana que s’imposin les mesures cautelars pertinents per assegurar les responsabilitats pecuniàries, incloent fiances o embargament de béns.

La Fiscalia reitera la seva petició d’oficiar els Mossos, Guàrdia Civil i Policía Nacional espanyola perquè “adoptin les mesures necessàries per impedir la promoció, organització i celebració del referèndum il·legal, havent d’intervenir o retirar els efectes o instruments adreçats a aquesta finalitat”, com urnes, sobres electorals, manuals d’instruccions per a membres de les meses electorals, impresos electorals, elements informàtics i cartells de foment de la participació o a favor del SÍ.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona