Política

setge a l'1-O

concentracions

“No volíem cap guerra, ells ens l’han declarada”

Jordi Sànchez diu que la resposta al setge del govern espanyol només pot ser una: pau, llibertat i democràcia

L’ANC i Òmnium organitzaran aquest cap de setmana una marató de mobilitzacions

“Nosaltres no volíem cap guerra, ells ens l’han declarada.” Aquesta és la tenebrosa situació segons el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i només admet una resposta: “Pau, llibertat i democràcia.” Els guardians del moviment independentista es van conjurar ahir per afrontar els durs moments que al país li ha tocat viure. En una roda de premsa convocada per l’ANC i Òmnium Cultural per anunciar les mobilitzacions que tenen preparades per als pròxims dies, el mosaic d’entitats i organitzacions que defensen el dret a decidir dels catalans es van sumar a la gran crida per protegir els valors democràtics. L’acte es va fer a la plaça de Sant Jaume, just davant de l’ajuntament. Alguns dels seus regidors, igual que membres del govern, també els van voler acompanyar.

“Avui hem tornat a veure una imatge que crèiem que formava part de l’arxiu de la història”, va exclamar Sànchez, tot establint un paral·lelisme amb el cop d’estat del 1981. Per al president de l’ANC, ahir es van traspassar totes les línies vermelles en un estat de dret. Però això, a parer seu, l’únic que ha fet és enfortir els principis pels quals els catalans volen decidir el seu futur. La revolució democràtica “que alguns havien temut i que molts havíem desitjat” ja ha començat. I no s’aturarà. “És possible que aconsegueixin agafar les urnes, tot i que, per cert, encara no ho han fet. Però que tinguin molt clar que, si no agafen les urnes, i n’han d’agafar moltes, l’1-O votarem. Estem convocats pel nostre govern a anar a un referèndum d’autodeterminació i hi anirem.”

Toca defensar la democràcia. I toca sortir al carrer. Com sempre, i amb l’actitud de sempre: sense exhibir cap gest de violència. Sànchez parlava ahir de “resistència pacífica. La nostra millor resposta és un clavell i una papereta”. “Hem de demostrar a tot el món que no ens faran callar ni un jutge, ni un fiscal, ni unes quantes dotacions de guàrdies civils.” Tot el poble de Catalunya està convocat. “Tothom que estimi la democràcia s’ha de sentir convocat”, va dir Sànchez. L’ANC i Òmnium convertiran aquest cap de setmana en una marató d’actes en defensa de la democràcia. Diumenge a les onze del matí es faran concentracions a les places dels ajuntaments de tots els municipis. En el cas de Barcelona, les Festes de la Mercè obligaran els organitzadors a fer-ho en un altre espai que encara està per determinar.

Sobre l’actuació piròmana d’ahir, “una suspensió de l’autonomia en tota regla”, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, també va fer la mateixa recepta al poble català: “Serenitat i tranquil·litat i, al mateix temps, fermesa i contundència per protegir allò que és nuclear en la nostra societat: la democràcia i les nostres institucions. Nosaltres som els demòcrates, els que actuem en legítima defensa dels nostres drets nacionals i socials”. Cuixart va fer una crida explícita a la Unió Europea i a la comunitat internacional. Els va demanar que estiguin a sobre del cas català, que no se’n despreocupin, perquè “els que s’estan vulnerant a tot l’Estat espanyol són drets bàsics de ciutadania”.

“Govern fort”

El president d’Òmnium, en sintonia amb Sànchez, va insistir que no hi ha d’haver cap ombra de dubte sobre l’1-O. L’únic que s’ha de tenir en compte, després dels atacs policials d’ahir, és que ha eixamplat el seu radi d’acció, molt més enllà d’un sí o d’un no a la independència: “El que celebrarem l’1 d’octubre a Catalunya és una manifestació col·lectiva en defensa de la democràcia.”

S’acosten dies difícils. Més i tot que el d’ahir, amb força probabilitat. “No hem de caure en els paranys d’aquells que volen provocar i alterar l’ordre públic. L’ordre públic està garantit pels nostres representants institucionals, els Mossos, la Policia Municipal... Que ningú s’equivoqui: avui Catalunya té unes institucions i un govern forts als quals els catalans devem tota l’autoritat. No la devem a ningú més. El franquisme no va poder derrotar-nos, i tampoc no ho podrà fer ara un estat demofòbic obsessionat a destruir el poble de Catalunya.” “No podran destruir el poble de Catalunya”, va reblar Cuixart.

Ens comprometem a fer un informe de totes les violacions de drets i elevar-lo a organismes internacionals
Pepa Martínez
laFede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global
Volem que els nostres infants i adolescents creixin amb els valors democràtics i lluny de la repressió
Montse Conejo
Federació d’Associacions de mares i pares d’Alumnes (FAPAC)
No es pot discutir aixafant un poble. És el que feia la inquisició i sembla que estiguem en una situació semblant
Enric Fossas
rector de la Universitat Politècnica (UPC)
Demano la llibertat immediata de les persones detingudes. Ningú podrà impedir que aquest poble decideixi el seu futur
Camil Ros
secretari general d’ugt
El que estem vivint té la clara intencionalitat de trepitjar els drets fonamentals del poble de Catalunya
Javier Pacheco
secretari general de ccoo
Defensarem les institucions de manera cívica, pacífica, amb fermesa i unitat. Són dels catalans. I això és gran i és sagrat
Joan Ignasi Elena
Coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona