Política

Procés sobiranista

1-O

Puigdemont apel·la a la UE i obre la porta a la DUI

El president reclama que Europa deixi de considerar el conflicte de Catalunya amb l’Estat com un “afer intern” i hi intervingui

Deixa clara la determinació de fer la declaració d’independència

A dos quarts d’onze del vespre, quan encara no es disposaven de xifres concretes de l’escrutini, va comparèixer en ple el govern, amb el seu president, Carles Puigdemont, que va fer una declaració solemne, amb dos missatges contundents: reclamar la intervenció de la Unió Europea i advertir que, un cop es disposi dels resultats, el Parlament pot declarar la independència. Són dos missatges que van semblar relacionats. Puigdemont va fer una “apel·lació directa a Europa”, avisant que ja no podia “continuar mirant cap a un altre cantó”. “Ens hem guanyat el dret a ser respectats, convé que la UE reforci els valors fundacionals, cal que actuï amb rapidesa davant aquests abusos”. I va advertir que, després de “la intransigència, la repressió i l’hostilitat” de l’Estat espanyol contra “les demandes democràtiques” catalanes, aquest “ja no és un afer intern”. En aquest sentit, va invitar-la a actuar dient que està “obert a propostes de diàleg que serveixin per respectar la voluntat dels catalans” i a escoltar “ofertes de mediació”.

“Avui Catalunya ha guanyat molts referèndums, el dret a ser escoltats i reconeguts” –va continuar–, argumentant que els “milions de persones mobilitzades” havien “parlat clar”: “Tenim el dret a decidir el nostre futur, volem viure en pau i fora d’un Estat que és incapaç de presentar una sola raó convincent.” “Ens hem guanyat el dret a tenir un Estat independent que es constitueixi en forma de República”, va insistir. Per aquest motiu, va anunciar que traslladaria “en els propers dies” al Parlament “el resultats perquè actuï d’acord amb allò previst en la llei del referèndum”. Aquesta llei estableix que, dos dies després que es disposin dels resultats oficials del referèndum, el Parlament farà la declaració formal d’independència. Per emfasitzar la seva intenció de declarar el que s’ha conegut com la DUI (declaració unilateral d’independència), va rematar: “Les institucions catalanes tenen el deure d’implantar el que avui han decidit els seus ciutadans.” Avui mateix hi ha convocada la mesa del Parlament i el govern es reuneix de manera extraordinària.

Puigdemont va començar per adreçar-se a “tots els demòcrates” que havien “assistit atònits a la injustificada, abusiva i greu violència policial”. I va agrair la tasca de tots els que havien fet possible “la victòria de la democràcia per sobre de la violència”, i va demanar que “les violacions dels drets humans” no quedessin “impunes”. “Espanya ha escrit una pàgina vergonyosa de la seva història de relació amb Catalunya”.

Arran de la ferocitat de les càrregues policials, ahir mateix el govern va presentar al jutjat d’instrucció de Barcelona en funcions de guàrdia una denúncia contra la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, acusant-los d’“una manifesta pertorbació de la pau pública i amb un clar incompliment de les ordres” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La denúncia recorda que l’ordre del TSJC especificava que “les mesures” en cap cas “podien afectar la normal convivència ciutadana”. Segons apunten algunes fonts, la Guàrdia Civil va abandonar dissabte el centre de coordinació per anar pel seu cantó. Pel Govern, les actuacions policials van impedir “el legítim i pacífic exercici de la llibertat d’expressió, de reunió i de manifestació i el dret de participació en els assumptes públics”, i podrien haver incorregut en delictes de lesions, danys en béns de domini públic i privat, múltiples delictes de coaccions i amenaces, de desordres públics i un delicte comès per funcionaris contra els drets individuals. El Govern demanarà a la UE que sancioni l’Estat espanyol per la seva actuació.

“President, no ens fallis”

Des de la plaça Catalunya, a la nit, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va fer un prec inequívoc a Puigdemont, quan encara aquest no havia comparegut públicament: “Ho esperem tot del teu compromís; president, no ens fallis”. I va proclamar la “vergonya” per la forta repressió policial. Sànchez va instar a tothom a “prendre consciència” que arriba “el moment de la veritat”. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va fer una crida per sumar-se a l’aturada general del 3 d’octubre. I va voler valorar com un motiu d’“orgull” la com s’havia expressat “el poble de Catalunya a les urnes”. Els dos líders sobiranistes van tenir un sentit agraïment per als ciutadans que havien salvaguardat els col·legis electorals tot el dia i es van conjurar per mantenir el compromís cap a la independència. Des de les sis del matí d’ahir, quan van mantenir la primera reunió, les entitats, els partits sobiranistes i part del govern van mantenir reunions al llarg de tot el dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia