Política

La fiscalia acusa el govern d’haver fet una denúncia falsa sobre les agressions

Afirma que “els afectats per la presumpta violència greu policial és de 0,000042%”

La magistrada del TSJC vol informes dels “incidents” de l’1-O

L’enfrontament de legalitats vers el referèndum s’endureix després de la seva celebració. La fiscalia de Barcelona va respondre ahir de forma contundent —i alhora amb certa mofa—a la denúncia presentada per la Generalitat contra els agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional que van actuar en l’1-O “de forma violenta i desproporcionada a tot Catalunya”, que investiga el jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que era de guàrdia diumenge passat. En el seu escrit, el fiscal Juan Carlos Padín assegura que les mesures adoptades pels dos cossos policials “ni de bon tros van afectar la normal convivència ciutadana” i culpa la Generalitat de “convocar de forma irresponsable a nombroses persones per posar-se a les portes de centres de forma tumultuosa”. El fiscal afirma que la denúncia de la Generalitat és “genèrica” i fins i tot l’acusa “del seu caràcter espuri” per “deixar en la penombra el greu comportament dels querellats”, referint-se al govern.

Paral·lelament, ahir la magistrada del TSJC, Mercedes Armas, va demanar al coordinador de l’operatiu policial, el coronel Francisco Pérez de los Cobos, un informe sobre el seu mandat per evitar la celebració del referèndum i el pla de coordinació entre les tres forces de seguretat l’1 d’octubre: “Els encàrrecs a cada un dels tres cossos, el seu grau de compliment i les incidències”, així com les “incidències produïdes per l’actuació dels cossos de seguretat”.

El fiscal Padín ho té clar: “Els únics cossos policials que van obeir l’ordre del TSJC van ser la Policía Nacional i la Guàrdia Civil, tot i que l’ordre –assegura en el seu escrit– també es va donar als Mossos .”

El paper dels Mossos

El fiscal Padín afirma que “com a exercici intel·lectual” i basant-se en dades de la Generalitat fa una estimació de les “suposades agressions policials”. Hi exposa que dels 2.262.424 persones que “presumptament van dipositar el seu vot”, els ferits, “la majoria molt lleus”, van ser 844. “Això representa –exposa el fiscal– un 0,037% d’individus afectats per la presumpta violència lleu policial.” I hi afegeix: “N’hi ha un únic de greu. Això representa un 0,000042% dels afectats per la presumpta violència greu policial”. Tot i aquesta mofa, accepta que s’investiguin els incidents produïts a l’escola Infant Jesús de Barcelona, amb el vídeo aportat per la Generalitat.

Pel que fa al paper dels Mossos –denunciats als jutjats per particulars, per la seva “inactivitat i passivitat”– l’advocada Cristina del Alcázar aclareix que una cosa és opinar si la policia catalana ha complert o no l’ordre del TSJC i l’altra si ha comès un delicte de desobediència. “Perquè sigui delictiu cal una negativa oberta. La desobediència no és un delicte de resultat sinó d’activitat, i caldrà veure cas per cas”, clou la lletrada.

LES FRASES

No es pot parlar de violència greu i generalitzada. La Generalitat fa una denúncia espúria
Juan Carlos Padín
fiscal de barcelona
Vull informe del pla de coordinació de l’1-O i el grau de compliment pels tres cossos de seguretat
Mercedes Armas
magistrada del tsjC
En el delicte de desobediència, de què s’acusa els Mossos, cal provar una negativa oberta i manifesta
Cristina del Alcázar
advocada de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia