Política

Procés sobiranista

1-O

Catalunya intenta que el Vaticà faci de mitjancer

El govern manté converses amb el cardenal Omella, i amb l’abat Soler de Montserrat

Es vol arribar al secretari d’estat Pietro Parolin

El principal escull és el mateix govern de Rajoy

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha tingut converses les últimes hores amb el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, i també amb el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Tot i que no ha transcendit de què han parlat, sembla que la idea del govern de Puigdemont és mirar que Omella i Soler puguin intercedir per procurar que alguna figura significativa del Vaticà pogués emparar converses bilaterals entre els governs català i espanyol.

L’Església sempre ha estat molt ben significada per fer una mediació. N’ha fet moltes al llarg de la història; per això ara es presenta com una de les opcions sòlides per intentar desencallar el conflicte Catalunya-Estat espanyol.

No es descarta que es vulgui arribar al papa Francesc, molt coneixedor de la realitat catalana, tot i que ahir fonts properes a l’Església de Barcelona indicaven que, en principi, es voldria arribar, primer, a algun càrrec inferior, per exemple, el secretari d’estat del Vaticà, Pietro Parolin.

L’home de Francesc

El cardenal Omella és l’home del papa Francesc a l’Estat i a Catalunya, és l’home a qui el pontífex veu de més bon ull per aplicar la seva manera de veure l’Església. No només hi té una relació molt fluida, sinó que cada quinze dies es veuen a Roma, ja que l’arquebisbe de Barcelona és membre de la Congregació dels Bisbes.

Per la seva banda, l’abat Soler és considerat una persona molt dialogant i té un perfil conciliador, ja que Montserrat és una finestra oberta al món. Alhora, el seu compromís amb el país és indiscutible. Ell i l’abat de Poblet, Octavi Vilà, van fer, el 21 de setembre, de manera excepcional, una nota en què demanaven “als governants de Catalunya i d’Espanya un exercici de màxima prudència i responsabilitat per a un diàleg constructiu” i els van recordar que “tenen l’obligació d’interpretar el bé comú del seu país escoltant la veu de la majoria”.

El cardenal Omella en la missa de la Mercè ja va dir que estava disposat a fer de mediador i també ho van insinuar els bisbes catalans en una nota del 20 de setembre. “L’Església vol ser ferment de justícia, fraternitat i comunió, i s’ofereix per ajudar en aquest servei en bé del nostre poble”, deia la nota de la Conferència Episcopal Tarraconense.

Rajoy i la CEE

El principal escull d’una possible intervenció de l’Església en les negociacions de Catalunya amb l’Estat és, segons fonts properes al cas, l’actitud del govern espanyol, que defuig, de moment, qualsevol intercessió. També hi ha el fet que el cardenal Omella i la cúria espanyola no estan, en aquests moments, en molt bones relacions amb el govern de Rajoy. El cas és que al PP no li va agradar la carta consensuada de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) del 27 de setembre en què els bisbes espanyols, tot i que es remetien a la Constitució, no van fer esment, per primer cop en dècades, de la “sagrada unitat d’Espanya” i, al contrari, es van pronunciar a favor del diàleg, es remetien a la Doctrina Social de l’Església (que reconeix el dret a l’autodeterminació) i al costat dels bisbes catalans, que demanen respecte per a “totes les opcions” del poble de Catalunya.

El digital religiós Religión Confidencial indicava ahir que Rajoy s’ha entrevistat en les últimes hores amb l’arquebisbe de Barcelona i amb l’arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, als quals ha traslladat el malestar per la nota de la CEE i va amenaçar de trencar els acords entre el govern i l’Església si els bisbes no modifiquen la seva “posició”.

Advocats i entitats impulsen una comissió

La degana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Eugènia Gay, va liderar ahir la creació d’una comissió independent per a la mediació, el diàleg i la conciliació per tal que els governs català i espanyol negociïn una sortida política. En formen part l’advocacia catalana, la UGT, CCOO, la UB i UAB, la Cambra de Comerç, Pimec, Nacions Unides Espanya, el Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Barça.

Ribó: “No es poden perdre dies per engegar el diàleg”

El síndic Rafael Ribó va anunciar ahir que ha començat gestions per activar una mediació entre Generalitat i govern espanyol. El síndic català ha establert ja contacte amb personalitats internacionals “d’alt nivell”, segons va explicar ahir. Per l’ombudsman català és una qüestió peremptòria en la qual cal actuar immediatament. “No es poden perdre dies a posar en marxa aquest diàleg.”

Urkullu s’ofereix a la CE per mitjançar a Catalunya

El lehendakari, Iñigo Urkullu, s’ha ofert a la CE per mitjançar a Catalunya. “Com que es tracta d’un problema històric, si no s’aborda amb rigor” pot derivar en “escenaris delicats també per a la UE”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona