Política

L’espanyolisme omple per primer cop el centre de Barcelona

Segons la Guàrdia Urbana, 350.000 manifestants van defensar la unitat de l’Estat

Els visques a Espanya i “Puigdemont, a la presó” van ser els crits més repetits

Una setmana després del referèndum d’autodeterminació i de les càrregues policials contra els ciutadans que protegien els col·legis electorals, l’espanyolisme va fer sentir la seva veu. Els que integren allò que l’expresidenta del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho va batejar com la majoria silenciosa van fer la seva primera protesta massiva i van omplir el centre de Barcelona. Convocada per Societat Civil Catalana (SCC), amb el suport del PP i Cs, que havien instat públicament a anar-hi, i d’un PSC que, sense fer cap crida, havia demanat als militants que hi acudissin, la protesta va omplir a vessar la plaça Urquinaona (l’epicentre) i els voltants. La Guàrdia Urbana va xifrar l’assistència en 350.000 persones, mentre que SCC va elevar el registre a 950.000 –abans d’acabar l’acte, des de l’escenari van dir que havien superat el milió–. En tot cas, hi va ajudar el fet que també hi assistissin ciutadans d’altres llocs de l’Estat. Al voltant de 185 autocars van portar manifestants fins al centre de la capital catalana.

Els crits que més es van fer sentir van ser les diverses versions dels visques a Espanya, a vegades combinats amb un “Visca Catalunya”. La protesta va quedar inundada de banderes espanyoles, de tant en tant acompanyades de senyeres i alguna bandera de la Unió Europea. Un altre dels grans crits predominants va ser “Puigdemont, a la presó”.

Amb el lema Prou! recuperem el seny, darrere la pancarta que encapçalava la manifestació hi havia sobretot dirigents del PP i Cs com ara Xavier García Albiol (president del PP a Catalunya), Enric Millo (delegat del govern espanyol a Catalunya), Dolors Montserrat (ministra de Sanitat), Albert Rivera (president de Cs) i Inés Arrimadas (líder de Cs a Catalunya). També hi van assistir José María Espejo-Saavedra (de Cs, vicepresident segon de la Mesa del Parlament), Cristina Cifuentes (presidenta de la Comunitat de Madrid), Alberto Fernández Díaz (líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona) i els eurodiputats Carlos Iturgáiz (PP) i Javier Nart (Cs). Encara que el PSC no hi assistia com a partit, hi van ser Salvador Illa (secretari d’organització del partit), David Pérez (secretari segon de la Mesa del Parlament), l’exministre Celestino Corbacho i els històrics socialistes Joan Ferran i Josep Maria Sala. També hi havia el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, i el president de Naturhouse, Félix Revuelta.

En arribar al Pla de Palau, l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i un membre de SCC van llegir un manifest que denunciava que els independentistes “volen llançar la societat catalana pel precipici” i proclamaven que els catalans “orgullosos” de ser espanyols ja no “callarien” més. També demanaven que el discurs polític es deixés de construir “sobre l’ideari nacionalista”, que és “d’ideologia reaccionària” i que sols “divideix” la societat. “Que ningú torni a parlar de Catalunya com si fos solament dels nacionalistes!”, hi afegia el manifest, que proclamava el seu europeisme. Abans, l’escriptor i premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa havia dit, davant d’un estol de banderes espanyoles, que “el nacionalisme és la pitjor de les passions, la que ha causat més estralls en la història”.

L’exministre i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell va acusar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de no defensar el “pluralisme polític” que hi ha a Catalunya, mentre que Villarejo, que hi era en nom d’Izquierdas No Nacionalistas, va carregar contra l’independentisme i el va qualificar de “nacionalisme racista i excloent”.

La protesta de seguida va generar reaccions dels principals dirigents estatals. Primer de tot, del mateix president espanyol, Mariano Rajoy, que va piular: “#RecuperemElSeny en defensa de la democràcia, la Constitució i la llibertat. Preservarem la unitat d’Espanya.” El líder del PSOE, Pedro Sánchez, que avui assisteix a la reunió extraordinària de l’executiva del PSC, va agrair el “ferm compromís” de Borrell “en favor d’una Catalunya integradora, d’entesa i sense exclusions”. També la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, va expressar el seu “suport” als catalans que havien sortit al carrer.

La manifestació va seguir el mateix recorregut i va tenir la mateixa durada, fins a arribar davant l’estació de França, que havia tingut la manifestació que fa deu anys va protestar contra el mal estat de les infraestructures. A títol orientatiu, aleshores aquella protesta va tenir, segons xifres de la Guàrdia Urbana, 270.000 assistents, i segons els organitzadors, 700.000.

LES FRASES

Aquesta és la societat que jugarà fort. Aquesta és la veu de la majoria de catalans
Mariano Gomà
president de societat civil cat.

LES FRASES

Cal garantir la nostra unitat, perquè, si no, no podrem garantir la llibertat ni la democràcia
José María Aznar
expresident del govern espanyol
Espanya no estarà de braços plegats davant d’uns colpistes que ens volen treure els nostres drets
Albert Rivera
president de cs
Tots els catalans continuarem construint aquesta gran democràcia que és Espanya
Dolors Montserrat
ministra de sanitat (PP)
No permetrem la independència, ni en present ni per etapes. La unitat d’Espanya no es negocia
Xavier García Albiol
president del PP a Catalunya
La democràcia espanyola és aquí per quedar-se. Cap conjura independentista la destruirà
Mario Vargas Llosa
escriptor
Si es declara unilateralment la independència, aquest país se n’anirà en orris
Josep Borrell
exministre i expres. parlament eu.
Puigdemont i el seu govern estan sotmesos a un procés penal, són uns descarats i uns ignorants
Carlos Jiménez Villarejo
exfiscal anticorrupció

Insults i salutacions feixistes

Alguns manifestants unionistes es van encarar amb els Mossos i els van insultar en diversos moments de la protesta. Al migdia, alguns concentrats van trencar la porta d’accés al parc de la Ciutadella per arribar al Parlament, on els Mossos van establir un cordó policial per protegir l’edifici del llançament d’objectes. Un vehicle dels Mossos va ser envoltat i increpat a la Rambla, i un miler de persones es van concentrar davant la comissaria de plaça Espanya per insultar-los. Tot i les crides dels organitzadors a evitar els símbols preconstitucionals, es van veure alguns manifestants fent salutacions feixistes. Diverses organitzacions d’ultradreta havien donat suport a la protesta. A més, hi va haver una agressió a un fotògraf aficionat. Segons un vídeo de l’Ara, al fotògraf el van colpejar, malgrat que d’altres demanaven que s’aturessin. Segons l’ACN, cinc treballadors de Telecinco van ser agredits per un grup de radicals. Al matí, un grup d’assistents a la manifestació es van trobar amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, a l’estació de Sants (tornava d’haver participat en un programa de TV3) i el van escridassar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona