Política

Els municipis es querellen contra Maza per amenaces

L’AMI i l’ACM acusen el fiscal general de l’Estat de prevaricació, d’usurpació de funcions i de coaccions

Els batlles addueixen angoixa i nerviosisme per l’anunci de detencions si no declaraven

El municipalisme sobiranista va fer efectiva ahir la querella contra el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, per delictes de prevaricació, usurpació de funcions i per amenaces i coaccions als més de 700 alcaldes que van firmar un decret de suport al govern per a l’organització del referèndum sobre la independència.

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) van presentar ahir al Tribunal Suprem la querella anunciada el dijous abans de l’1-O. Consideren que el fiscal es va extralimitar quan va donar instruccions a la policia quan ja sabia que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) estava investigant el govern arran d’una querella admesa a tràmit i presentada per la mateixa fiscalia. En aquest sentit, recorden que el ministeri públic té l’obligació de cessar les seves actuacions quan hi ha un jutge que s’ocupa dels mateixos fets. Això mateix li va recordar la magistrada instructora del TSJC.

Els alcaldes insisteixen que les instruccions de la fiscalia solament “tenien la voluntat d’atemorir” els batlles i que no hi ha justificació legal per a tal persecució. L’actuació del fiscal “va comportar retallar els drets de tots i cadascun dels alcaldes” que van ser citats a declarar sota amenaça de detenció si no compareixien voluntàriament, diu la querella, de 60 pàgines. “Tots ells han patit en les seves carns un resultat manifestament injust, en la conseqüència dels perjudicis que, derivats d’aquestes instruccions, els han ocasionat angoixa, nerviosisme i una situació de desassossec absolutament innecessària i improcedent, sense tenir en compte el dany a la reputació ocasionat”, afirmen.

El Tribunal Constitucional va suspendre les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica i fundacional de la república, però no ha sentenciat encara sobre la seva inconstitucionalitat, motiu pel qual els alcaldes recorden que no es pot qualificar d’“il·legal” l’1-O com feia la fiscalia.

D’altra banda, l’escrit també recull que el Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) va recomanar a l’Estat espanyol que revisés el model de nomenament del fiscal general, que implantés un codi deontològic i que es regulessin les sancions disciplinàries als membres del ministeri públic.

Jové denuncia a Estrasburg la seva detenció

L’exsecretari general de Vicepresidència, Economia i Hisenda Josep Maria Jové ha denunciat l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, per haver vulnerat els seus drets fonamentals quan va ser detingut el 20 de setembre passat. “L’arrest va ser intimidatori”, assegura, i va vulnerar el dret a la llibertat i la seguretat, a un procés just, a la vida privada, a la propietat privada o a l’apel·lació. L’advocat de Jové també adverteix que la multa de 12.000 euros diaris imposada pel Tribunal Constitucional és “clarament desproporcionada” i pot comportar la “possible pèrdua de casa seva”. “L’arrest i la detenció no van ser legals”, resol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia