Política

Procés sobiranista

Madrenas veu “a tocar dels dits” la independència

L’alcaldessa de Girona va destacar ahir “el rigor, la seriositat i la valentia” del president Puigdemont

Diu que el conflicte està al capdamunt de les preocupacions de les cancelleries europees

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va valorar ahir molt positivament el ple del Parlament de dimarts, on el president, Carles Puigdemont, va donar compte dels resultats del referèndum i es va dibuixar el full de ruta fins a la plena independència. L’alcaldessa diu que veu la independència “a tocar dels dits”, i que, si fins ara els independentistes ja s’havien guanyat l’opinió pública mundial, ara es comencen a guanyar el respecte de les institucions. En aquest sentit, valora que la declaració d’independència i la suspensió temporal per donar espai a la negociació han situat el conflicte catalanoespanyol a dalt de tot de les carpetes d’afers pendents de les cancelleries europees.

Èpica “a la catalana”

Admet, però, que amb la declaració es va generar una barreja de sentiments entre els catalans. Alegria i entusiasme per la proclamació i desencís per la posterior suspensió. Davant dels dubtes d’alguns catalans conclou que la declaració d’independència es va fer, tot i que admet que no està tot fet: “No es tracta només de declarar-la, sinó també de viure com un país independent, i tots sabem que aquí encara ens falta fer algunes passes.”

Pel que fa a l’expectació que va crear al discurs del president, va qualificar el ple de “moment èpic”, tot i que va matisar que “potser no a l’estil clàssic, sinó d’èpica a la catalana”. En aquest sentit, considera que Puigdemont va fer un discurs carregat d’un “coratge i una valentia inusuals, però també amb una gran mostra de seny i rigor”. Madrenas va agrair també el to del discurs de la diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel durant la sessió. Va considerar que la CUP “ha entès” la importància i la transcendència del moment històric i va qualificar les paraules de Gabriel de “positives i conciliadores”.

Banderes i el 12-O

Pel que fa al gairebé tradicional estira-i-arronsa del govern de la ciutat amb els grups municipals espanyolistes sobre la presència de la bandera espanyola a la façana de l’ajuntament, l’alcaldessa va considerar que és un debat “superat”. Va dir que el govern “no violentarà el sentiment” dels ciutadans que se senten espanyols traient ara la seva bandera, i va dir que en aquest aspecte les decisions es prendran a mesura que avancin els esdeveniments. Pel que fa a treballar avui, Madrenas va reiterar que els regidors ho faran.

D’altra banda, l’Ajuntament de Caldes (Selva) va convocar ahir un ple extraordinari en què va donar suport a la declaració d’independència signada dimarts al Palau de la Generalitat. El ple va declarar Enric Millo no grat i va condemnar la violència policial de l’1-O.

LES FRASES DE MADRENAS

L’1-O, l’actuació brutal de l’Estat va commoure el món; ara ens calia trobar aliats a les institucions, el 10-O ho hem aconseguit
No es tracta només de declarar-la [la independència], cosa que ja s’ha fet, sinó també de viure com un país independent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia