Política

Arxivar la memòria de l’1-O

L’Associació d’Arxivers engega una iniciativa per recopilar material analògic i digital relacionat amb el referèndum

Els experts adverteixen que internet “no ofereix garanties de preservació permanent”

Preservar “el moviment social i polític” que està suposant el referèndum de l’1 d’octubre. Aquest és l’objectiu de la campanya Arxivem el moment engegada per l’Associació d’Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya. Des de fotografies i vídeos fins a cartells o actes de les meses electorals, els ciutadans poden col·laborar en la iniciativa amb material de tot tipus.

La campanya va començar a dibuixar-se a partir del 20 de setembre, quan la Guàrdia Civil va dur a terme una macrooperació contra el referèndum que va comportar l’escorcoll de diverses conselleries i altres organismes de la Generalitat i que es va saldar amb la detenció de 14 persones, entre elles alts càrrecs del govern. Arran dels fets, alguns arxius van començar a recopilar material. Però no va ser fins a l’1-O quan les xarxes socials es van omplir d’imatges i vídeos sobre el desenvolupament de la jornada, quan es va acabar de definir la iniciativa.

“Estem acostumats que l’arxivística tingui un paper passiu i conservi la documentació produïda en el marc de l’activitat d’institucions o ajuntaments, per exemple”, explica el president de l’Associació d’Arxivers, Joan Soler. Arxivem el moment, en canvi, proposa un model d’arxivística de moviment social en què les persones que viuen els fets contribueixen a reunir testimonis documentals: “Es tracta d’una tasca de recollida d’informació immediata que pretén que en el futur es pugui accedir a una visió contextualitzada i completa de la realitat.”

Arxivem el moment s’inspira en campanyes internacionals basades en aquest tipus d’arxivística. Una d’aquestes és el projecte Documenting the now, que es dedica a recopilar publicacions a Twitter sobre esdeveniments significatius. En el cas de l’1-O, estan duent a terme una iniciativa complementària a la de l’Associació d’Arxivers que es dedica a guardar piulades que incloguin l’etiqueta #catalanreferendum.

L’associació recorda que les xarxes socials “no ofereixen garanties de preservació permanent ni d’accés futur”, ja que són propietat de companyies privades que poden eliminar les publicacions “quan ho creguin convenient” d’acord amb la seva política empresarial. Per això, proposa que tothom qui tingui testimonis documentals del referèndum –ja siguin del mateix 1-O o dels dies anteriors i posteriors– i vulgui cedir-los, s’adreci o bé a l’arxiu municipal de la seva localitat o a l’arxiu comarcal corresponent. De moment, més d’una vintena d’arxius s’han sumat al projecte.

Soler fa una crida a fer que “la mobilització ciutadana prengui consciència històrica del moment”, i també de “la memòria que es pot arribar a conservar”. I és que el president de l’Associació d’Arxivers defensa que “no es tracta de guardar per guardar, sinó que en un futur la informació tingui un retorn social” i contribueixi a l’evolució democràtica de la societat. “Com més gent hi participi, més plural i completa serà la memòria”, assenyala l’arxiver.

Tot i que l’associació no vol prendre partit sobre la celebració del referèndum, sí que denuncia la vulneració del dret a la informació i a la llibertat d’expressió que hi ha hagut a Catalunya els darrers dies. “Volem demostrar el compromís cívic dels arxivers amb el que està passant i que no se’ns vegi com un actor passiu”, reivindica Soler.

Arxius adherits
Més d’una vintena d’arxius de tot Catalunya participen activament en la campanya. És el cas dels arxius comarcals del Vallès Occidental i del Ripollès, o dels municipals de Reus i Lloret, per exemple.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona