Política

Rajoy obre ja la via del 155

Exigeix a Puigdemont aclarir si hi ha una declaració d’independència abans de dilluns i revocar-la dijous si no vol “tensions”

“Agraeixo l’interès dels mediadors però no hi ha mediació possible”, avisa

PSOE i Cs li blinden l’ofensiva

“Hi ha més avisos a viatgers ara que després del 17-A pels atemptats”

“Ha declarat la independència de Catalunya al marge de la deliberada confusió creada sobre la seva entrada en vigor?” Formalment, és una mera pregunta, però amb ella el president espanyol, Mariano Rajoy, va desprecintar ahir el botó nuclear de l’article 155 de la Constitució, una eina que els pares constitucionals van calcar de la llei de Bonn del 1949 i que no ha estat mai desenvolupat perquè va ser ideat precisament per no ser aplicat. L’endemà de no comparèixer per respondre al gest del president Carles Puigdemont de declarar la independència i deixar-la en suspens, Rajoy no es va refugiar ahir en la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i va encarnar ell mateix el rebuig a qualsevol mediació i l’activació del 155 al final d’un Consell de Ministres extraordinari que va fer el primer pas amb rumb a la suspensió de l’autonomia. “És molt important que Puigdemont encerti amb la resposta”, va advertir Rajoy, a la tarda, al Congrés, alertant de la “prolongació de les tensions”.

El requeriment de vuit pàgines que La Moncloa va enviar ahir per burofax és el pròleg imprescindible si és pretén arribar a la suspensió de l’autonomia o a l’apropiació de competències de la Generalitat. “Aquest requeriment és previ a qualsevol de les mesures que el govern pot adoptar a l’empar de l’article 155 de la Constitució”, va prevenir Rajoy evocant per primer cop l’arma més dissuasiva que la carta magna li proporciona junt amb l’estat d’alarma, setge i sedició (article 116).

Davant la sessió del Parlament que ha descol·locat La Moncloa fins al punt de no saber a què s’enfronta des del punt de vista de la naturalesa jurídica del fet –una declaració en veu alta però en suspensió, que va firmada però amb una rúbrica estampada fora de l’hemicicle–, el Consell de Ministres, citat de forma extraordinària un dimecres a les nou del matí, va acollir un viu debat. A més del moviment de peça sobtat de Puigdemont, Rajoy sent al retrovisor la pressió de l’ala dura de la dreta espanyola amb la FAES com a ariet, que li reclama una actuació implacable i immediata o que convoqui eleccions espanyoles.

Fidel al seu guió, Rajoy va desprecintar el cartutx del 155 pel primer pas, que és un “requeriment”. “Si una comunitat autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposen, o actués de forma que atempti greument contra l’interès general...”, arrenca el redactat de l’ara cèlebre article 155 i que fins i tot una experta en dret com és Sáenz de Santamaría ha reconegut que està “poc estudiat”.

Respondre un sí o un no

D’acord amb el redactat elegit pels serveis de La Moncloa, Rajoy busca “certeses” i “claredat” de què va fer Puigdemont al ple del 10 d’octubre i li exigeix respondre si ha declarat la independència amb un sí o un no abans de dilluns a les deu del matí i, en cas afirmatiu, revocar la fita abans de dijous a les deu del matí. “En la contestació al requeriment, el senyor Puigdemont té l’oportunitat de contestar les crides des de tants àmbits per recuperar la legalitat”, va afirmar Rajoy interpretant les ofertes de mediació internacional com un mandat només aplicable al president. “Serà la resposta de Puigdemont la que marcarà el futur dels esdeveniments”, va avisar Rajoy abans d’amenaçar amb la “prolongació de la inestabilitat i les tensions” si dilluns no obté un no rotund per resposta. Pel que fa als mediadors internacionals, el president espanyol els va agrair el seu “interès” i la seva “preocupació” abans de rebutjar el seu servei. “No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat”, va tancar la porta a tot mediador extern.

Amb el botó nuclear del 155 a la maleta, Rajoy va acudir a les quatre de la tarda al Congrés a rebre l’aval del PSOE de Pedro Sánchez –que no té escó– i de Ciutadans en l’ofensiva contra els resultats del referèndum de l’1 d’octubre. En la seva exposició, Rajoy va descriure un paisatge desolador fins al punt de dir que Catalunya fa més por ara per culpa del procés que després dels atemptats gihadistes del 17 d’agost. “Es produeixen molts més advertiments i recomanacions a viatgers internacionals amb motiu dels esdeveniments d’aquests dies que arran dels atemptats de les Rambles i Cambrils”, va dir sense improvisar, perquè llegia la pàgina 12 del discurs que duia escrit. Rajoy, que va condemnar “una escalada de radicalitat, desobediència i tumults sense precedents en la història recent” i també els “assetjaments” a la Policía i la Guàrdia Civil, no va tenir cap paraula per als ferits en la repressió policial de la votació de l’1-O. “El realisme està desmuntant el conte de fades de la independència”, va celebrar Rajoy, evocant també el trasllat de domicilis socials de les empreses que ell ha afavorit aprovant un decret ad hoc.

Obrir la Constitució

Amb Margarita Robles com a portaveu, el PSOE va voler fer valer que Rajoy accedia a obrir el debat de la reforma de la Constitució el 2018 per suavitzar la seva adhesió a l’aplicació del 155 fins i tot abans de saber en què es concreta. Perquè si el termini de dijous venç sense que Rajoy rebi una resposta volguda, el següent pas és convocar un ple al Senat i haver de precisar quina competència o quin poder es vol atribuir l’Estat per fer imposar la seva llei. “Podrà adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós de les esmentades obligacions o per a la protecció de l’esmentat interès general”, diu la literalitat de l’article 155 que Rajoy es disposa a fer seu. En l’últim estadi, el botó del 155 li diu a Rajoy que “podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes”, un eufemisme per dir que les ordres serien imposades als funcionaris. Fidel al xec en blanc de Sánchez, Robles va avisar que el PSOE tampoc no vol mediadors. “No necessitem més mediadors que nosaltres, que som els representants de la sobirania popular”, va defensar.

Des de Podem, Pablo Iglesias va alertar Rajoy dels seus aliats. “Desconfiï d’Albert Rivera: és el principal operari polític de José María Aznar en aquesta crisi”, va apuntar. Iglesias, Xavier Domènech (En Comú Podem), Joan Tardà (ERC), Carles Campuzano (PDeCAT) i Aitor Esteban (PNB) van fer oir el seu clam en contra de l’aplicació del 155 i a favor d’explorar el diàleg ofert per Puigdemont. “No apliqui el 155: Puigdemont va escoltar Donald Tusk [president del Consell Europeu], escolti vostè també Tusk”, va oferir Iglesias. “Deu ser un nou fracàs del CNI que vostè no sàpiga què va passar al Parlament”, va ironitzar Domènech apel·lant al dret a decidir com a l’única solució.

El líder de Cs, Albert Rivera, va arribar a incomodar fins i tot Rajoy amb la seva bel·ligerància per aplicar a fons el 155 des d’ara per suspendre l’autonomia i convocar eleccions en les quals dona per fet que guanyaria el seu partit: “Aturin el cop, fem eleccions i tindrem un nou interlocutor.” “No confongui desitjos amb realitat: Puigdemont vol un mediador internacional, sense llum ni taquígrafs, fora de les institucions i de la democràcia per fer-nos xantatge a tots”, va reblar Rivera. Rajoy, perplex, va arribar a dir-li que, tot i ser aliats en la croada contra l’1-O, en ocasions com la d’ahir li costava molt seguir-lo. Tardà (ERC), al seu torn, va rebutjar prendre part en la comissió de la reforma constitucional el 2018 i va garantir que “no hi haurà mai cap pas enrere” per part del govern de Puigdemont perquè “no són delinqüents” sinó “gent pacífica”. “Estan disposats a tot per preservar la unitat, fins i tot a vulnerar drets civils, empresonar-nos i no desautoritzar el diputat Pablo Casado quan ens recorda que vam tenir un president [Lluís Companys] afusellat”, va denunciar Tardà. Des del PDeCAT, Carles Campuzano va animar Rajoy a no activar el 155 i acceptar l’oferta de diàleg feta pel President. “Potser és l’última oportunitat de trobar una solució bona per a tots”, va avisar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia