Política

El 12-O mobilitza 65.000 persones per la unitat d’Espanya

Una gran xiulada als Mossos fa que rebin l’afecte d’alguns

Demanen penes per la “rebel·lió sediciosa”

Milers de persones, 65.000 segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar ahir des del passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya en la celebració barcelonina del Dia de la Hispanitat. Darrere de la pancarta “Catalunya sí, Espanya també” es va manifestar la plana major de Ciutadans, amb Inés Arrimadas al capdavant, però també els regidors del PP Alberto Fernández Díaz o Ángeles Esteller. “Puigdemont, a la presó” o “TV3, manipuladora” van ser els crits més sentits al costat de visques a Catalunya, Espanya, el rei i la Guàrdia Civil.

La manifestació, pacífica i festiva, va viure el moment més tens quan una unitat dels Mossos va rebre una xiulada continuada entre crits de “traïdors”, “fora”, “Aquesta policia no ens representa”, “Visca la Guàrdia Civil” i “Trapero, a la presó”. La xiulada va ser tan intensa que diversos manifestants es van acostar als agents per mostrar-los afecte. El vicepresident del col·lectiu Espanya i Catalans, Javier Megino, va haver de dir des de l’escenari que els agents no tenen culpa d’haver estat “humiliats pels seus caps politicopolicials” durant el referèndum en què van evitar carregar contra els votants. Mentre parlava Megino, l’helicòpter de la Policía Nacional va fer un vol baix sobre la multitud entre aplaudiments generals. Megino no va dubtar a dir que estan “farts d’adoctrinament i d’aguantar anys de manipulació”. Després de fer una crida a votar partits unionistes en unes pròximes eleccions, també va tancar la porta al diàleg fins que no es jutgi els líders independentistes per “rebel·lió sediciosa”. La jurista Teresa Freixes, de Concordia Cívica, va negar el diàleg sense restablir abans l’ordre constitucional i va demanar un sistema educatiu català “que formi en valors constitucionals”.

Manuel Miró, secretari de SCC, va advertir Puigdemont que, si no torna a la llei espanyola, “la història el jutjarà i el veredicte no serà bo”. L’economista Clemente Polo, de Regeneración Democrática, va acusar l’ANC i Òmnium de promoure l’odi i els Comitès de Defensa del Referèndum, d’“actuació violenta”.

L’únic incident va ser una batalla campal amb llançament de cadires entre dos grups ultres que va obligar a tancar la terrassa del bar Zuric. Segons els Mossos, que van identificar 25 persones, seria un xoc entre seguidors radicals d’equips de futbol.

A Barcelona es van fer dues manifestacions més: una d’ultradretans a Montjuïc i una altra d’antifeixistes. Els Mossos van evitar que els dos grups es trobessin. Els agents també van identificar al matí 28 ultres a Gran de Gràcia i van denunciar-ne quatre per tinença d’armes prohibides com ara punys americans i cadenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia