Política

MARCEL MAURI

PORTAVEU D’ÒMNIUM CULTURAL

“L’Estat espanyol ha entrat en una espiral embogida”

“Hem de preveure tots els escenaris possibles, fins i tot que s’il·legalitzi Òmnium”

“Ja veiem com l’Estat espanyol contesta a aquestes ofertes de diàleg”

“Són els responsables polítics a qui els correspon decidir com cal avançar, si bé això no vol dir que no vetllem perquè els resultats de l’1-O es portin a terme”

Un pas endavant forçat
El periodista i historiador Marcel Mauri ha assumit el paper de portaveu d’Òmnium arran de l’empresonament del seu president, Jordi Cuixart. Membre de la junta directiva de l’entitat, Mauri afirma que continuaran treballant com fins ara.

Marcel Mauri ha assumit el paper de portaveu accidental d’Òmnium Cultural arran de l’empresonament del seu president, Jordi Cuixart. Encara en “estat de xoc” per la decisió de la jutgessa Carmen Lamela, Mauri fa una crida a denunciar “la vulneració de drets per part de l’Estat”.

Com vau rebre la decisió de la jutgessa?
Amb sentiments contradictoris. D’una banda, amb perplexitat, perquè és una barbaritat i un despropòsit, però per altra banda, és evident que l’Estat espanyol ha entrat en una espiral embogida, carregant-se els drets civils de gran part de la societat catalana i de l’Estat.
Corrien rumors sobre l’opció que es dictés presó, però realment ho esperàveu?
Quan el 12 d’octubre en alguns cercles de periodistes i polítics es contemplava aquesta opció ja vam veure que això podia pintar malament perquè, a més, és evident la politització de la justícia que ha fet el govern del PP, però fins que no ho veus no t’ho acabes de creure, i avui encara no ens ho acabem de creure.
Veieu possible un escenari amb un Òmnium il·legalitzat?
Ens costa molt de creure que puguin il·legalitzar una entitat amb 56 anys d’història, 55.000 socis, amb un arrelament tan profund a la societat catalana. Una entitat que va ser fundada enmig del franquisme i que va estar clausurada durant quatre anys per la dictadura, però que fins i tot aleshores no va patir l’empresonament del seu president. Però tampoc podíem pensar que es pegui la gent per votar o que es puguin tancar a la presó dues persones pel simple fet d’haver fet manifestacions pacífiques. Hem de contemplar tots els escenaris.
Quin ha de ser el següent pas a fer?
Seguir treballant i alertant que a l’Estat espanyol s’estan vulnerant els drets civils. Ja no és una qüestió de ser o no independentista, qualsevol demòcrata veu que estan vulnerant drets fonamentals. Continuarem insistint en què s’aturi la repressió, s’alliberi els presos polítics i que es faci realitat el mandat democràtic sorgit de les urnes del 23 de setembre i l’1 d’octubre. Nosaltres no renunciarem al diàleg ni renunciarem als nostres principis fundacionals.
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van gravar dos vídeos per si finalment acabaven a presó on fan una crida a mantenir la resposta pacífica. Creu que es busca trencar aquesta serenor?
Malauradament, fa temps que tenim aquesta sensació. Quan tanquen a la presó les persones que presideixen dues entitats que són exemplars a Europa per organitzar manifestacions massives i pacífiques penses que volen això. Però fins ara no ho han aconseguit i no ho aconseguiran mai perquè no tenim cap altra forma d’expressar-nos, no en sabem. I això és molt bo, que el catalanisme s’expressi sempre pacíficament, amb contundència i a vegades amb ràbia però sempre amb serenor.
Encara hi ha espai per al diàleg?
Ja fa massa setmanes que estem veient la repressió de l’Estat, hem vist coses inèdites com és entrar en impremtes i mitjans de comunicació, tancar webs, i l’espectacle denigrant de violència de l’1-O. Veiem que l’Estat espanyol està tancant qualsevol porta al diàleg. Però crec que per part de la majoria de la ciutadania catalana i de les seves institucions el diàleg mai s’abandonarà; el problema és que ja veiem com l’Estat espanyol contesta a aquestes ofertes de diàleg.
Aquest empresonament també pot precipitar alguna decisió del govern?
El govern entén molt bé quin és el mandat democràtic de l’1-O. Sabem que han fet una aposta pel diàleg, com ho vam veure en la carta de dilluns del president Puigdemont a Rajoy, i són ells, els responsables polítics, a qui els correspon decidir com avançar, si bé això no vol dir que no vetllem perquè els resultats de l’1-O es portin a terme.
Es plantegen fer algun pas més enllà de les mobilitzacions?
Sense deixar la línia pacífica i democràtica, la gravetat de la situació ens obliga a buscar noves maneres de manifestar que ja no tenim espai en aquest Estat, i que s’han vulnerat tots els drets. Segur que a partir d’avui les mobilitzacions prendran un altre tarannà, que seguirà sent pacífic i exemplar.
Esperen un canvi d’actitud d’Europa, ara?
No sé si podem esperar gaire de la Unió Europea, però sí d’alguns països a títol individual, com hem vist amb Bèlgica, o dels mitjans de comunicació, que estan horroritzats amb el que està passant, i esperem també que la ciutadania europea mostri aquest rebuig. I confiem també en la societat espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia