Política

Setge al procés sobiranista

Boicot al Gordo

Moltes entitats i associacions deixen de comprar la loteria espanyola de Nadal en protesta per l’actuació de l’Estat a Catalunya

La majoria decideix passar-se a la Grossa de Cap d’Any catalana

Després de vint anys, l’Agility Club de Girona deixarà de vendre participacions del número 49.604 de la loteria espanyola de Nadal i el dia 22 de desembre deixarà d’estar pendent de si els nens de San Ildefonso canten o no el Gordo. “Ja teníem el talonari amb les participacions fetes i tot estava a punt per començar a vendre, però després de la repressió de l’1 d’octubre protagonitzada per la policia espanyola i la Guàrdia Civil contra el poble de Catalunya molts socis van trucar i la junta ha decidit aquesta setmana prescindir d’aquesta loteria i comprar participacions de la Grossa de Cap d’Any, catalana”, explica Josep Duran, el president. L’Agility, una associació animalista, és una entitat petita i acostuma a gastar en números pel sorteig de Nadal poc més de 2.500 euros.

Però com ells hi ha desenes d’entitats i associacions catalanes que han decidit fer el mateix i el volum de “retorns” serà molt i molt gran, tot i que de moment les administracions de loteria espanyola guarden silenci. Entre els sectors més decidits a boicotejar l’Estat espanyol a través de la seva loteria hi ha entitats esportives i diverses colles castelleres, entitats amb molts membres i que, per tant, feien reserves de moltíssims diners, 20.000, 30.000, 40.000 euros i més.

Ja des del dia 20

“El dia 20 de setembre, quan vam veure les detencions que feia l’Estat espanyol, ja vam tenir clar que nosaltres no volíem col·laborar amb un Estat que és capaç de fer això al nostre país”, explica Jordi Marquès, vicepresident dels Capgrossos de Mataró. Dit i fet: van anar a l’administració de loteria de la capital del Maresme on històricament sempre han comprat la loteria i van anul·lar la comanda que havien fet, per un valor de 18.000 euros. Els Capgrossos s’han passat a la Grossa de Cap d’Any però això sí, fer participacions és molt més complicat i comprar un mateix número, impossible. En la loteria catalana cada bitllet val 5 euros (un dècim espanyol en costa 20) i es fan pocs bitllets de cada sèrie. “Per comprar l’equivalent als 18.000 euros que hauríem comprat d’un sol número de la loteria espanyola hem hagut de comprar 40 números diferents de la loteria catalana”, especifica Marquès, que indica que “faran participacions de quatre números i cada persona jugarà un euro per número”. Tot plegat, però, reconeix que “és complicat”.

El mateix explica Miquel Torns, membre de la junta de l’Escola de Futbol Ter-Brugent 2014, que es gastarà en loteria 20.000 euros. “Cada any compràvem entre 230-240 talonaris. Era molt fàcil perquè de cada número hi havia moltes sèries. El cas és que per poder fer les mateixes participacions hem hagut de comprar 54 números diferents de la Grossa de Cap d’Any”. “És complicat i els premis, molt més baixos, ho sabem, però no ens veiem capaços d’anar pel món venent números espanyols i assumim la complicació”, assegura Torns. La decisió la van prendre el mateix dia del referèndum i va quedar aprovada l’endemà.

Una carnisseria de Santa Coloma de Farners que fa anys ven Lotería Nacional ha decidit deixar de fer-ho i tornarà els diners a tothom que n’hagi comprat en l’últim mes. També han decidit no vendre loteria de Nadal espanyola el Club de Futbol Atlètic de Banyoles, el Club Gimnàstica Rítmica Pla de l’Estany, el Club Ciclista de Banyoles, la revista La Rella del Lluçanès, el Club de Bàsquet Balaguer o la llar d’avis de Tiana, al Maresme. “Després dels fets de l’1 d’octubre ho vam tenir clar”, explica Josep Maria Toffoli, vicepresident de l’entitat i cronista del poble. Els aproximadament 2.000 euros que preveien reservar de loteria espanyola els gastaran en bitllets de la Grossa catalana. “Ha estat una decisió unànime. Ningú ha tingut cap dubte que això és el que hem de fer”, diu Toffoli.

“Ja n’havíem venut”

Una de les entitats més importants del país que també ha previst fer el buit a la loteria de l’Estat espanyol és els Minyons de Terrassa, una altra colla castellera i la primera entitat que com a tal es va adherir a l’Assemblea Nacional Catalana, ANC, explica el seu president, Jordi Juanico. “El que passa és que nosaltres ja havíem reservat un número i ja estàvem venent participacions des del mes d’agost, per tant no es pot dir que no en vendrem. El que vam fer després de l’1 d’octubre és avisar tothom que tenia talonaris que ens els tornés, de manera que els que estan venuts, venuts estan i els que no, ens els tornaran i els retornarem”, explica. Totes les persones i entitats amigues que venien el número dels Minyons tenien fins ahir per retornar el talonari; per tant, és a partir d’avui dissabte que es fa efectiu el boicot. “Deixarem de guanyar molts diners perquè tots els dècims que no hem venut seran molts diners que no ingressarem però hem de ser conseqüents”, diu Juanico. Els Minyons de Terrassa tenen anualment 900 castellers (“que es posin la camisa”, diu Juanico) però milers de persones al seu voltant, entre familiars i simpatitzants.

Per contra, ahir l’administració espanyola va confirmar que el número 00155 (en referència a l’article de la Constitució que el PP, el PSOE i Cs volen aplicar a Catalunya) ja està esgotat a cada una de les 30 administracions de l’Estat on es venia.

LES XIFRES

393
milions
d’euros va jugar Catalunya a la loteria de Nadal espanyola l’any 2016. En va recuperar 13,16.
5
euros
costa un bitllet de la Grossa. El primer premi està valorat en 100.000 euros el bitllet.
20
euros
costa el dècim de la loteria espanyola. Si toca el Gordo el premi són 400.000 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia