Política

Com justificar el 155?

Conegueu l’argumentari que ha elaborat Madrid per justificar la necessitat d’intervenir a Catalunya

És “l’últim recurs” i s’aplica per preservar “la unitat” territorial, pal de paller de l’Estat espanyol

“El govern agraeix el suport de les diferents formacions polítiques.” Així resa el comunicat emès pel govern espanyol després de la carta del President Puigdemont aquest dijous. Anunciava que s’estava tancant un acord per afrontar “el desafiament secessionista”. No dubtaven a qualificar el Govern català d’enfrontar-se constantment i deliberadament a l’ordre institucional, “malgrat el dany, greu, que s’està causant a la convivència i la l’estructura econòmica de Catalunya.” L’executiu de Rajoy està preparat per posar tots els mitjans que faci falta per “tornar com abans millor a la legalitat i l’ordre”.

El cas és que ho farà a l’empara de l’article 155. Com que es tracta d’un punt de la constitució que encara no s’havia aplicat, han fabricat un argumentari. Us l’oferim perquè el pugueu llegir.

Només un primer apunt sobre l’argumentari: “És una mesura d’últim recurs de l’Estat davant d’una situació d’incompliment, manifest i contumaç, deliberat o negligent” d’una comunitat autònoma que no posa els mitjans per “corregir-se“ i tornar al bon camí. El 155 “és un dels preceptes constitucionals que són conseqüència del principi d’unitat i de supremacia de l’Interès de la Nació”. En el document es considera que a Catalunya s’han desatès els reiterats “avisos” del constitucional i que cal intervenir, davant del perill que es perdin la llibertat i la seguretat dels ciutadans. S’ha de posar fi, afirmen, a “un poder sense control i sense límit.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia