Política

Tribunals

L’advocat de l’Estat vol una sentència exemplar per als acusats en el cas Gürtel

La seva demanda té com a fi que faci “por” incórrer en suborns

La fiscal diu que els fets atempten contra l’estat de dret

Han ‘desaparegut’ 4,1 milions

L’advocat de l’Estat Edmundo Bal va demanar ahir en el judici del cas Gürtel que l’Audiencia Nacional dicti una “sentència exemplar” perquè no es repeteixin les actuacions comeses pels acusats d’aquest cas i perquè als càrrecs polítics i empresaris els faci “por” incórrer en suborns. Així ho va afirmar en acabar el seu informe acusatori, en el qual assenyala que “no pot ser que tornin a passar coses com les que van cometre els acusats i que han explicat amb una naturalitat que fa por”.

Per la seva banda, la fiscal Concepció Sabadell va acabar ahir el seu informe en aquest judici dient que “s’han acreditat fets d’extrema gravetat” en administracions governades pel PP i segons els quals els acusats “van atemptar contra l’estat de dret”. En el seu tercer dia d’intervenció, la fiscal va reiterar la seva acusació respecte als 37 acusats, entre ells l’extresorer del PP Luis Bárcenas i l’exconseller de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo, per als quals demana 39 anys de presó a cada un, així com el presumpte capitost de la trama, Francisco Correa, per al qual sol·licita 125 anys de presó.

“Amb la seva reiterada violació dels principis d’equitat, integritat, responsabilitat i igualtat davant la llei en l’adjudicació dels contractes públics, els acusats van atemptar contra l’estat de dret i la seva actuació resultarà de molt costosa reparació social”, va subratllar la fiscal, que va posar de manifest “l’aclaparadora prova documental que s’ha desgranat en el judici”. Concepció Sabadell va insistir que “els fets que s’han acreditat són d’extrema gravetat no només per la seva naturalesa i el perjudici que han causat, sinó perquè es van realitzar com un manera ordinària de contractació pública en diferents administracions governades pel PP”. La fiscal va explicar en la presentació del seu informe que no se sap encara on són 4.100.000 euros dels més de deu milions que l’extresorer Luis Bárcenas va ocultar en comptes bancaris de Suïssa.

Ana Mato també se’n va beneficiar

La fiscalia anticorrupció va destacar en el judici pels primers anys de la trama Gürtel (1999-2005) que el PP també es va lucrar amb les activitats de la xarxa corrupta a l’Ajuntament de Majadahonda i també de Pozuelo de Alarcón (Madrid), així com l’exministra de Sanitat i exdona de l’exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda, Ana Mato. “Va haver-hi cobraments en efectiu i en espècie dels quals es van beneficiar Ana Mato i el PP”, ha dit la fiscal Concepción Sabadell, que reclama al PP 245.492 euros pels delictes que presumptament van cometre els exalcaldes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia