Política

aplicació del 155

JxSí vol recórrer contra el 155 al TC però li cal el suport de CSQP

La CUP no ha pogut substituir l’exdiputada Reguant a la Diputació Permanent i posa en risc la majoria absoluta dels independentistes

Dimecres demanaran dictamen al Consell de Garanties

El Parlament també vol plantar cara al 155 i el primer pas el farà demà Junts pel Sí. Serà a la mesa de la Diputació Permanent, l’òrgan que, entre el període de sessions i un cop dissolta la cambra, vetlla per la institució i que presideix Carme Forcadell.

JxSí té previst sol·licitar a la presidència que encarregui al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) un dictamen sobre la constitucionalitat de les mesures de l’article 155 que afecten directament la cambra. Aquest és el pas previ perquè es pugui arribar fins al TC en cas que l’informe determini, com ja ho va fer abans en la sol·licitud presentada pel govern, que les mesures no s’ajusten a la carta magna en provocar el cessament de tots els membres de govern escollits a les urnes.

El primer tràmit de demà es preveu senzill, ja que JxSí té majoria a la mesa i, per tant, s’aprovarà l’encàrrec al CGE. La presentació del recurs, en canvi, és més complexa, ja que cal aprovar-la a la Diputació Permanent, el més semblant a un ple però configurat per 23 dels 135 diputats que té la cambra. Aquest òrgan manté la mateixa proporcionalitat que hi ha al ple i a la CUP li corresponen dues diputades. En aquest cas, Gabriela Serra estava acompanyada d’Eulàlia Reguant, que va deixar la cambra per incorporar-se a l’Ajuntament de Barcelona. El seu escó a la Diputació no ha estat atorgat a cap altre membre del grup parlamentari i, amb la cambra dissolta, ja no es pot reassignar a un exdiputat. Així, el repartiment d’escons a la Diputació ha quedat fixat en deu per a Junts pel Sí, un per a la CUP, quatre tant per a Ciutadans com per al PSC, i dos per al PP i també per a Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Les forces independentistes passen a ocupar onze escons i l’oposició en suma dotze.

Tanmateix, fonts de Junts pel Sí consideren que la formació de Lluís Rabell no hauria de quedar al marge de la decisió, ja que no ha pres posició al costat del bloc de partits que ha defensat, des del primer moment, el 155.

La presentació del recurs serà un dels temes més complexos que arribaran a la Diputació Permanent per ser aprovat durant les setmanes que falten fins al 21-D. Abans, però, i això també serà demà, s’acabarà de configurar la mesa d’aquest òrgan que encapçala Forcadell. Precisament ahir la presidenta va reprendre la seva agenda després de declarar al Suprem i passar una nit a la presó, amb una reunió amb els portaveus dels grups per posar en marxa la Diputació, que demà tindrà la primera sessió amb l’aprovació d’un decret llei sobre administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia