Política

Setge al procés sobiranista

Solidaritat al Tarròs pel monument a Companys

Un esmorzar popular recapta fons per rehabilitar l’obra, que va quedar malmesa en un nou atac vandàlic

Més de cent persones van participar ahir en l’esmorzar popular celebrat al Tarròs per recollir fons destinats a restaurar el monument d’homenatge al president Lluís Companys, nascut en aquest municipi de l’Urgell. El monument que recorda la figura del president de la Generalitat va ser objecte d’un nou atac vandàlic fa una setmana, quan uns desconeguts van robar un medalló de bronze amb la cara de Companys i van fer pintades franquistes al monòlit. Dies abans ja havien aparegut pintades als senyals que indiquen l’entrada al conjunt monumental, situat al costat de la carretera C-53.

Segons l’alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, les aportacions dels veïns cobriran sobradament els 300 euros que el consistori haurà de pagar per la nova peça, que es preveu que es pugui col·locar d’aquí a uns 20 dies. L’esmorzar va fer-se davant mateix del monument i va voler servir per reivindicar que es respecti la memòria del president afusellat.

L’alcalde de Tornabous es va mostrar satisfet amb la resposta dels veïns, ja que “fins i tot hem tingut trucades al consistori demanant que obríssim un compte per col·laborar-hi econòmicament i gent que no ha pogut venir a l’esmorzar ha comprat el tiquet igualment”. “Aquest espai no és del Tarròs ni de l’Ajuntament de Tornabous, sinó un espai de tot Catalunya, i quan s’hi fan destrosses s’ataca un símbol del país”, va dir.

Una peça d’Antoni Boleda

El monòlit d’homenatge a Lluís Companys es va instal·lar el 1978 i aquesta serà la segona vegada que s’ha de reposar l’efígie de bronze per culpa d’atacs vandàlics. La rèplica del medalló desaparegut s’ha encarregat a l’artista que va dissenyar l’original, l’escultor de Tàrrega Antoni Boleda, que aquest diumenge també va participar en l’esmorzar popular. “Ja la van usurpar una altra vegada i ara hi han tornat, espero que hagin quedat satisfets amb la destrossa i no hi tornin, perquè sap greu, haurien de ser més respectuosos”, va assegurar l’escultor. Boleda guardava el motllo original, amb la qual cosa les despeses per tornar a fer el relleu s’han reduït sensiblement. Segons Amadeu Ros, la factura puja uns 400 euros més IVA, però una part la cobreix l’assegurança i l’Ajuntament haurà de pagar una quantitat que s’aproxima als 300 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona