Política

La violència gihadista colpeja Nigèria amb un altre bany de sang

Un atemptat suïcida en una mesquita provoca almenys mig centenar de morts

L’autor de l’atac, atribuït a Boko Haram, podria ser un adolescent

Almenys mig centenar de persones –segons un balanç provisional– van morir ahir en un atemptat suïcida atribuït al grup gihadista Boko Haram en una mesquita del nord-est de Nigèria. L’atac, el més sagnant des de principis d’any en aquesta regió del país, va tenir lloc durant la pregària del matí a Mubi, localitat fronterera amb el Camerun, uns 200 km al nord de la capital de l’estat d’Adamawa, Yola.

El kamikaze “es va barrejar amb els fidels” per entrar a la mesquita i “va fer detonar els explosius” durant l’oració, va explicar el portaveu de la policia d’Adamawa, Othman Abubakar. Segons un diari local, l’autor de l’atac seria un adolescent. Tot i que no ha estat reivindicada, l’acció porta el segell de Boko Haram, l’organització gihadista que comet, de manera regular, atacs contra poblacions i atemptats suïcides. “No sospitem de cap persona en concret, però tots sabem qui hi ha darrere d’aquests atacs”, hi va afegir Abubakar.

L’últim cop violent havia tingut lloc el juliol passat contra un comboi que transportava membres d’una missió de prospecció petroliera a l’estat veí de Borno i va provocar una setantena de morts. Segons un responsable dels serveis de socors, l’explosió d’ahir a Mubi va ser “devastadora” i va causar “grans pèrdues”. Els ferits, dels quals no es va poder precisar el nombre, van ser traslladats a hospitals de la regió.

Boko Haram va ocupar Mubi en el moment àlgid de la seva insurrecció –a finals del 2014–, quan els seus combatents s’apoderaven de nombroses localitats i territoris del nord-est de Nigèria amb l’objectiu d’establir-hi un “califat islàmic”. L’organització gihadista va canviar provisionalment el nom de la població, que va passar a dir-se Madinatul Islam o Ciutat de l’Islam, en àrab. Però Mubi, centre econòmic de l’estat d’Adamawa i seu de la universitat regional, havia tornat a una calma relativa des que l’exèrcit i les milícies civils d’autodefensa en van expulsar els insurgents, el 2015.

Des del 2009, quan va iniciar la seva rebel·lió armada, Boko Haram ha causat més de 20.000 morts i ha forçat uns 2 milions de persones a fugir. El grup es va escindir el 2016 en dues faccions: una, sota el comandament d’Abubakar Shekau, té la base a la frontera amb el Camerun i el Txad, i té civils com a objectius. L’altra facció, liderada per Abu Musab al-Barnawi, ataca sobretot militars.

LA DATA

2009
Boko Haram
inicia la seva rebel·lió armada al nord-est de Nigèria amb l’objectiu de crear-hi un estat islàmic.

LA XIFRA

20.000
morts
almenys ha causat des del 2009 el grup gihadista, que ha obligat a fugir de casa uns dos milions de persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia