Política

egipte

terrorisme

Més de 230 morts i 120 ferits en un atemptat contra una mesquita al Sinaí

Els fidels d’aquesta mesquita són sufís, una branca de l’Islam que els islamistes radicals consideren apòstates

Massacre en una mesquita al nord de la península del Sinaí egipci, coincidint amb la pregària del divendres, dia sagrat. El balanç de víctimes ha pujat ràpidament i segons la televisió estatal ja hauria provocat 235 morts. A banda de les víctimes mortals, també hi ha un centenar de ferits. Es tracta d’un dels atacs més mortífers de la història del país.

L’atac ha passat a la mesquita Al-Rawdah de la ciutat de Bir al-Abed, a l’oest d’Al-Arish, a mig camí entre el delta del Nil i Israel i a tocar del mar Mediterrani. Els terroristes han fet explotar artefactes de fabricació casolana al voltant de la mesquita quan era plena de persones, amb la voluntat de fer el màxim de mal possible, i després han disparat contra els que intentaven escapar-se. Un resident que tenia la família en el lloc ha declarat a l’agència Reuters que també “disparaven a les ambulàncies”.

Segons alguns mitjans locals, els fidels d’aquesta mesquita són sufís, una branca de l’Islam que els islamistes radicals consideren apòstates perquè veneren sants i santuaris, cosa equivalent a la idolatria.

En els últims anys, les forces de seguretat egípcies combaten una branca d’Estat Islàmic, que ha intensificat els atacs en aquesta zona després que els militars derroquessin el president Mohamed Mursi com a conseqüència de les protestes antigovernamentals del 2013. Centenars de policies i soldats han mort en aquests combats, perquè són l’objectiu prioritari dels terroristes.

A causa de la violència que es viu, la zona està en estat d’emergència des del 2014, que es va estendre a tot el país a l’abril pels atemptats contra dues esglésies coptes al delta del Nil.

Els combatents d’Estat Islàmic també han actuat més enllà del Sinaí i han atacat de manera regular esglésies i feligresos cristians coptes.

El president egipci, Abdelfatah Al Sisi, ha promès en un discurs breu a la televisió que l’Exèrcit i la Policia “es venjaran” per les víctimes de l’atac “amb una força brutal”.

El president palestí, Mahmud Abás, ha condemnat l’atac, i el president dels Estats Units, Donald Trump, ha qualificat l’atemptat de covard.

El govern egipci ha decretat tres dies de dol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia