Política

Clam per la llibertat a Brussel·les

Milers de catalans envaeixen de groc la capital comunitària per exigir a Europa que reaccioni

L’ANC i Òmnium calculen que la manifestació d’aquest matí superarà les 20.000 persones i col·lapsarà el barri europeu

Serà la manifestació més gran feta a Brussel·les dels últims anys. L’ANC i Òmnium ja preveien que aquesta serà la magnitud de la protesta que omplirà aquest matí de groc el barri europeu de la capital belga. Milers de persones van continuar viatjant ahir des d’arreu de Catalunya fins al cor de la Unió Europea en cotxe, autocar o avió per fer arribar un clam de llibertat a les institucions europees, mentre moltes altres ja hi havien arribat i s’hi passejaven pels carrers amb bufandes i capells de llana grocs. Sense atrevir-se del tot a especular amb les xifres, les entitats independentistes van assegurar que la manifestació superarà les 20.000 persones. Aquesta és la previsió que han transmès a les autoritats locals, amb qui han mantingut contactes per acordar el recorregut. La policia belga va informar la direcció general de Seguretat de l’europarlament d’una “gran manifestació” que col·lapsarà avui el barri europeu i els recomanava evitar el cotxe per als desplaçaments. Tot i que la manifestació començarà a dos quarts de dotze, els manifestats estan convocats una hora abans al Parc du Cinquantennaire.

Uns 250 autocars, cinc avions noliejats, a més d’incomptables cotxes particulars, trens i avions regulars feien preveure una gran afluència de persones a la protesta. Twitter es va omplir d’imatges de catalans que compartien el seu Road to Brussels. “Totes les parades de les àrees de servei a França parlen català”, exemplificava el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro. Enmig de la campanya electoral més anòmala des del restabliment de la democràcia, amb l’autonomia suspesa en aplicació de l’article 155, el president de la Generalitat i quatre consellers exiliats a la capital belga, i el vicepresident, el conseller d’Interior i els presidents de l’ANC i Òmnium a la presó, milers de catalans entonaran un crit de llibertat i contra la repressió. Desperta, Europa! és el lema amb què recorreran prop de dos quilòmetres i mig del barri europeu, vorejant les seus de la Comissió, el Consell i el Parlament europeu. La iniciativa va néixer de l’impuls ciutadà, el d’Omplim Brussel·les, que va organitzar cotxes compartits per desplaçar-se a la capital comunitària, i més endavant va ser apadrinada per les entitats.

La manifestació també eclipsarà avui l’activitat de campanya. ERC i JxCat centralitzaran en la protesta l’activitat de la jornada. El president de la Generalitat i candidat de JxCat, Carles Puigdemont, i la número dos dels republicans, Marta Rovira, intervindran en els parlaments del final de la manifestació, a la Place Jean Rey. Puigdemont i els quatre consellers exiliats també van exhibir ahir la victòria que va suposar la retirada per part del Tribunal Suprem de l’ordre europea de detenció, així com la resta d’ordres internacionals. La maniobra del Suprem reforçava l’aposta estratègia d’una part de l’anomenat govern legítim de buscar refugi en la justícia belga, mentre que la resta de membres de l’executiu eren tancats preventivament a la presó.

A la tarda, Puigdemont i Artur Mas van protagonitzar a la capital belga l’acte principal de campanya del dia de JxCat. La CUP, que rebutja que els actes de Brussel·les tinguin un caràcter electoralista, no hi va desplaçar cap dels seus candidats i, en els parlaments finals de la manifestació, en nom seu parlarà Joan Coma, regidor de la CUP-Capgirem-Vic, investigat per un suposat delicte d’instigació a la sedició que finalment va ser arxivat per la justícia espanyola. Agustí Alcoberro i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, van demanar reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que fins ara ha avalat sense fissures la posició de Mariano Rajoy. No van obtenir, però, cap resposta.

LES FRASES

La manifestació va néixer de manera espontània i ha anat creixent com una taca d’oli
Agustí Alcoberro
VICEPRESIDENT DE L’ANC
El que està en risc no és la independència sinó la democràcia i els valors fundacionals de la UE
Marcel Mauri
PORTAVEU D’ÒMNIUM CULTURAL

Una xarxa d’acollida flamenca

Un miler de catalans han estat rebuts per una xarxa solidària flamenca, organitzada per l’International Comission of European Citizens, per poder assistir avui a la manifestació de Brussel·les. Després de l’experiència de la protesta dels 10.000 a Brussel·les del 2009, l’ICEC ja va organitzar el 2014 l’acollida de 400 famílies catalanes en llars flamenques perquè prenguessin part en una concentració. Aquesta vegada, l’ICEC ha permès que mil catalans hagin pogut dormir en llars flamenques o en albergs que han estat habilitats especialment per acollir-los gràcies a la xarxa de complicitats existent amb els nacionalistes flamencs. Anna Arqué, portaveu de l’ICEC, apunta que l’objectiu de la iniciativa era que els catalans tinguessin un contacte directe amb el moviment flamenc, a més d’afavorir el viatge de famílies que, si no fos per la gratuïtat de l’allotjament, no s’haurien pogut permetre el viatge a la capital belga per manifestar-se. També han organitzat una conferència aquesta tarda al Parlament Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts