Política

Anna Gomes

Eurodiputada portuguesa

“Amb presos polítics, com pot tenir credibilitat el 21-D?”

VIOLÈNCIA ·

“L’1-O va danyar la imatge de la UE”

“Si l’Estatut hagués tingut continuïtat, avui no hi hauria un problema amb l’independentisme a Catalunya”

Lamento que Puigdemont no convoqués eleccions just després de l’1-O

L’exembaixadora portuguesa a Indonèsia, Ana Gomes, és una de les eurodiputades més actives i crítiques a l’eurocambra, fins i tot quan això suposa discrepar amb la seva família política, el Partit Socialista Europeu. Coneixedora del conflicte català molt abans que esclatés la crisi amb l’1-O, Gomes ha lamentat el silenci europeu davant la resposta espanyola a Catalunya.

L’1-O va danyar la marca Espanya al món?
Sí, no només va fer mal a la imatge d’Espanya, sinó a la de tota la Unió Europea. Aquell dia eren eleccions municipals a Portugal i vaig estar a casa amb els meus néts veient les imatges del que passava als carrers de Barcelona. Quan finalment em vaig decidir anar a votar, vaig convidar als meus néts a acompanyar-me i un d’ells em va dir: “Àvia, però si això és perillós!” Evidentment, jo li vaig explicar que votar és normal i llavors em vaig adonar d’aquella terrible imatge: l’expressió de la voluntat d’un poble tacada amb la violència organitzada pel govern espanyol.
La pressió diplomàtica espanyola per garantir el rebuig a la independència de la UE li pot acabar passant factura?
Espanya pot tenir un rol absolutament determinant a la Unió Europea, però per fer això ha de tenir disponibilitat. Si té una actitud defensiva, obsessionada amb un problema intern, llavors no pot contribuir a les solucions europees, ja que les seves aportacions depenen de la seva obsessió amb la qüestió catalana.
Es podria haver evitat l’1-O?
Si l’Estatut del 2006 hagués tingut continuïtat, avui no hi hauria un problema amb l’independentisme a Catalunya. Però Rajoy va voler qüestionar aquest estatut pactat amb el PSOE, de tal manera que el PP ha acabat fabricant la força del moviment independentista.
Li sorprèn el posicionament del PSOE?
Quan veig certes reaccions de negació a Espanya, fins i tot a la meva família política, moltes vegades em pregunto si això no reflecteix complexos i una mentalitat relacionada amb una concepció molt centralista i autoritària que desgraciadament ha causat molts danys al poble espanyol. Una setmana abans de l’1-O vaig anar a un col·loqui sobre democràcia europea de la Fundació Alternativa de Madrid i em va semblar molt estrany que cap dels ponents parlés de la qüestió catalana. Una companya italiana i jo vam ser les úniques que en vam parlar breument, però la resta feien com si no passés res i alguns, fins i tot, es van molestar perquè vam mencionar el tema català. Em va semblar molt estrany i preocupant.
Proclamar la República va ser un error?
Lamento que Puigdemont no convoqués eleccions just després de l’1-O. Per mi va ser un error tàctic molt greu. Si ho hagués fet avui tindria el control del procés. Per aquest motiu, no sé què passarà en aquestes eleccions.
Tenen garanties?
Si hi ha polítics catalans a la presó, com poden inspirar credibilitat? Si aquestes persones no poden participar o ho fan condicionades amb amenaces de presó, no genera un bon clima que condueixi a unes eleccions lliures. M’emprenya molt que hi hagi polítics presos i gent condicionada. Haurien de poder participar en la campanya sense condicionants i defensar les seves idees de manera democràtica i pacífica.
Si guanyen les forces independentistes, què hauria de fer Rajoy?
Crec que no hi ha cap altra solució que totes les parts comencin a negociar i que sigui l’Estat espanyol que ofereixi una via per pactar una solució per a Catalunya. Ha de ser una solució democràtica i pacífica que passi per una negociació. Això és exactament el que Rajoy ha intentat evitar amb les seves accions des que al 2006 va portar l’Estatut al Tribunal Constitucional. Si Rajoy no ofereix diàleg em temo que el problema continuarà viu i empitjorarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia