Política

AI denuncia la complicitat europea en els abusos a Líbia

Corresponsabilitza els governs de la UE del tracte degradant a refugiats als centres de detenció libis

Insta a “repensar” l’estratègia per impedir que els immigrants travessin el Mediterrani

Amnistia Internacional (AI) va denunciar ahir el suport que els governs europeus presten a les autoritats líbies acusant-los de complicitat en la tortura i els abusos que pateixen milers de refugiats i immigrants detinguts a Líbia en terribles condicions per impedir-los que travessin el Mediterrani i arribin al Vell Continent.

“Centenars de milers de refugiats i immigrants atrapats a Líbia estan en mans de les autoritats líbies, les milícies, els grups armats i els contrabandistes, que solen treballar sense problemes per a un benefici financer”, va indicar el director d’Europa de l’organització no governamental, John Dalhuisen.

Milers de refugiats –hi va afegir Dalhuisen– són retinguts “indefinidament en centres de detenció plens a vessar de gent on són objecte d’abusos sistemàtics”.

“Els governs europeus no només han estat al corrent d’aquests abusos. En donar suport a les autoritats líbies per impedir que aquesta gent travessi el mar i es quedi a Líbia, són còmplices d’aquests abusos”, hi va afegir el directiu d’AI en el seu comunicat.

Des de finals del 2016, els estats membres de la Unió Europea (UE), especialment Itàlia, han aplicat un seguit de mesures destinades a tancar les rutes migratòries a través de Líbia i el Mediterrani, sense tenir en compte les conseqüències per als afectats, hi afegeix la nota. L’organització defensora dels drets humans destaca el compromís europeu de subministrar suport tècnic i ajuda al departament libi que dirigeix els centres de detenció i l’entrenament, l’equipament i l’ajuda tècnica als guardacostes libis perquè puguin interceptar refugiats al mar. L’organització acusa els guardacostes libis de posar en perill la vida dels immigrants i d’intimidar les ONG que operen al Mediterrani per socórrer aquests refugiats. En aquest sentit, recorda l’incident del 6 de novembre passat, quan la intervenció dels guardacostes contra l’ONG alemanya Sea-Watch va provocar la mort de cinc immigrants.

Davant l’absència de legislació o infraestructura per a la protecció dels sol·licitants d’asil i les víctimes del tràfic, es produeixen detencions massives i arbitràries, denuncia AI.

Els refugiats interceptats per la guàrdia costanera líbia són traslladats a centres de detenció amb condicions deplorables, ja que hi ha unes 20.000 persones en centres antihigiènics i plens de gent, subratlla l’informe.

Pressió a Trípoli

Els immigrants i refugiats entrevistats per AI han explicat casos d’abusos a què han estat sotmesos o que han presenciat, com ara detencions arbitràries, tortures, treballs forçats, extorsions i matances a mans d’autoritats, traficants de persones, grups armats o milícies.

Finalment, AI demana a les capitals europees que “repensin” la seva cooperació amb Líbia i que insisteixin a les autoritats líbies que posin fi a les actuacions arbitràries i a la detenció de refugiats. Però, en lloc d’això, els líders comunitaris ratificaran, en la seva cimera de demà, el seu compromís amb aquesta estratègia, que ha aconseguit reduir el nombre de travessies al Mediterrani.

LA DATA

03.02.17
Els líders de la UE
aproven mesures de cooperació amb Líbia per frenar l’arribada d’immigrants pel Mediterrani.

LA FRASE

Els governs europeus són ben conscients d’aquests crims [...] i també en són còmplices
John Dalhuisen
DIRECTOR PER A EUROPA D’AMNISTIA INTERNACIONAL

LA XIFRA

20.000
immigrants i refugiats
hi ha als centres de detenció libis, on són objecte de tortures, extorsions i altres abusos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia