Política

govern a l'exili

Puigdemont recorda el “coratge” de Macià i denuncia la “persecució a les idees” a Catalunya

Turull llegeix al costat de Rull una carta de Puigdemont davant la tomba de Francesc Macià

El president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, ha homenatjat aquest dilluns el seu antecessor Francesc Macià. Puigdemont ha volgut recordar que Macià també va ser perseguit per voler complir la voluntat dels catalans: “Vivim un estat de persecució a les idees legítimes, democràtiques i no violentes”.

Aquest és el missatge que ha llegit en nom seu el conseller cessat Jordi Turull -que s’ha emocionat al final de la lectura- al costat del també conseller Josep Rull, davant la tomba de Macià, on tots els presidents de la Generalitat li reten homenatge cada dia Nadal coincidint amb l’aniversari de la seva mort, l’any 1933.

“Som els continuadors d’una llarga cadena d’esforços i sacrificis” com els que va fer Macià en defensa de les institucions catalanes, i ha recordat que el seu antecessor sempre va demanar als catalans fer-se dignes de Catalunya”, ha dit Puigdemont.

Puigdemont ha demanat sobreposar-se a “les amenaces que planen” sobre aquestes institucions i sobre la població catalana, i ha renovat el seu compromís de fer una Catalunya millor, més justa, més pròspera, més culta, més solidària, més inclusiva, més sostenible i més pacífica, perquè l’heretin els catalans de les properes generacions.

Macià va morir fa just 84 anys després d’una vida de “coratge, honestedat, fermesa i fidelitat a Catalunya” que ha merescut des d’aleshores el record més estimat -ha dit- perquè va permetre la modernització de la Generalitat, creada l’any 1359.

Puigdemont ha lamentat que enguany s’homenatgi en circumstàncies “extraordinàries i difícils” un president que va proclamar la república catalana, ja que ell mateix no ha pogut ser a l’acte d’homenatge, igual que els membres del seu govern que l’acompanyen a Bèlgica i que els dirigents sobiranistes empresonats. “No puc deixar de denunciar-ho en una ocasió com aquesta”, en què s’homenatja un antecessor que va patir persecució i exili per possibilitar la demanda dels catalans, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia