Política

Setge al procés sobiranista

Junqueras se la juga al Suprem

El vicepresident i líder d’ERC es juga davant tres magistrats poder sortir de la presó per ser diputat i governar

L’advocat sol·licitarà el trasllat a un penal català si no és posat en llibertat i creu que podria ser investit president

El vicepresident català destituït pel 155 i líder d’ERC, Oriol Junqueras, sortirà aquest matí del penal d’Estremera (Madrid) per comparèixer davant la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem i dirimir les seves possibilitats de ser posat en llibertat per poder ser diputat al Parlament des del 17 de gener i governar tot i l’acusació de rebel·lió, sedició i malversació. Empresonat de manera preventiva des del 2 de novembre per ordre del jutge del Suprem Pablo Llarena, Junqueras i la seva defensa invocaran els resultats electorals d’ERC el 21-D per esgrimir davant dels tres magistrats que resoldran l’apel·lació que ara no només es lesionen els drets del polític, sinó també els dels milers de catalans que l’han votat perquè els representi en la legislatura.

Tot i que la citació és a dos quarts d’onze del matí i la sala d’apel·lacions té només el cas de Junqueras en l’ordre del dia, l’advocat del líder d’ERC, Andreu van den Eynde, assenyalava ahir la possibilitat que avui expiri el dia sense la comunicació d’una decisió en ferm. “El que es revisa és una mesura que ja existeix, la presó preventiva, i per això no hi ha la pressa que hi hauria amb un detingut sobre el qual s’ha de decidir si se l’envia a la presó o no, i poden fer-ho el mateix dia, l’endemà o dilluns o dimarts de la setmana que ve”, va dir Van den Eynde a Catalunya Ràdio.

Amb el jutge instructor Llarena avui al marge, els que decidiran la sort de Junqueras –i del futur de l’independentisme– són els magistrats Alberto Jorge Barreiro, Miguel Colmenero Menéndez de Luarca i Francisco Monterde Ferrer. Si bé Jorge és etiquetat com a progressista pel fet de pertànyer a l’associació Jutges per la Democràcia, Colmenero és tan netament conservador que el govern de Mariano Rajoy el va sospesar com a nou fiscal general –per la vacant del difunt José Manuel Maza– abans de preferir Julián Sánchez Melgar, i Monterde és de la conservadora APM i va ser vocal del Consell General del Poder Judicial entre el 1996 i el 2001 gràcies al patrocini del PP.

A diferència del que va succeir el 2 de novembre, la defensa de Junqueras compareix avui amb els nous arguments del dret personal a la participació política del republicà –té pendent recollir l’acta de diputat–, però també del dret col·lectiu dels seus votants. Si els magistrats de la sala d’apel·lacions del Suprem revoquen la presó preventiva, però, seria una desautorització total de Llarena, que ha arribat a parlar d’una “explosió violenta” i a invocar el risc de reiteració delictiva de qui veu com el líder d’un comitè del procés reflectit en el document Enfocats.

Els intangibles rumors que acompanyen la vida judicial madrilenya han oscil·lat des de l’inicial previsió d’excarceració de Junqueras fins a pràcticament donar per fet que es mantindrà la presó preventiva, una mesura extrema que a l’Estat espanyol es pot prolongar dos anys en espera del judici. “El més fàcil és pensar que no hi ha possibilitats i que l’obstinació es mantindrà. Però, entre els que pensen que no sortirà bé i els que pensen que sí, jo m’abstrec i intento fer el millor recurs possible perquè prosperi i pugui sortir”, admetia l’advocat Van den Eynde, que revela que Junqueras viu amb “frustració” el fet d’estar informat sense poder ser protagonista de l’etapa oberta el 21-D. I, en resposta al dur llenguatge incriminatori de Llarena, l’advocat el rebat: “Ningú es pot imaginar que, si surt en llibertat, Junqueras faci alguna cosa estranya...”

Poder assistir als plens

En cas que l’apel·lació fos rebutjada i el líder d’ERC continués a Estremera, la seva defensa sol·licitarà el trasllat a una presó catalana per facilitar l’exercici dels seus drets polítics, des de l’assistència als plens del Parlament fins a l’eventual possibilitat de presidir la Generalitat si Carles Puigdemont no ho fes. “Junqueras podria ser investit. Ell té dret a sortir a defensar el seu projecte en una sessió d’investidura”, raona Van den Eynde. I tornaria després a la presó? “Sí. Però, sense haver-hi un judici ni una instrucció acabada, si ser president de la Generalitat no pesa per dictar una mesura de seguretat que no impliqui la presó, això voldrà dir que el dret ja no serveix per a res!”, avisa l’advocat, que recorda que hi ha moltes alternatives a la mesura extrema de privació de llibertat com ara la presó domiciliària, una fiança, acudir a firmar a un jutjat cada dia o tenir un escorta permanent de la policia.

Desplaçament a Madrid

Mentre Oriol Junqueras és traslladat des d’Estremera al centre de Madrid, fins al quilòmetre zero també viatjarà una delegació d’ERC encapçalada pel vicesecretari general de coordinació interna, Isaac Peraire, i integrada per diputats al Congrés –com ara Gabriel Rufián i Ester Capella–, els senadors Mirella Cortès i Bernat Picornell, i electes al Parlament com ara Bernat Solé, Ruben Wagensberg i Jenn Díaz.

Després de resoldre el futur de Junqueras a partir d’avui, la propera cita al Suprem serà dijous que ve, 11 de gener, dia en què estan citats l’actual company de cel·la de Junqueras i conseller d’Interior, Joaquim Forn; Jordi Sànchez, i Jordi Cuixart. Forn i Sànchez també són diputats i depenen del Suprem per poder exercir en un Parlament en què hi ha una majoria independentista de 70 escons i en què qualsevol absència n’altera l’aritmètica.

LES FRASES

Si ser president de la Generalitat no pesa per dictar una mesura de seguretat que no impliqui la presó, això voldrà dir que el dret no serveix per a res!
Ningú es pot imaginar que, si surt en llibertat, Junqueras faci alguna cosa estranya
Andreu van den Eynde
advocat d’oriol junqueras


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia