Política

Interior identifica els policies agressors de l’1-O

El jutge investiga 200 lesionats i vol aclarir quin agent va disparar a l’ull del ferit

El Ministeri de l’Interior ha identificat, amb els seus números de carnet professional, els 1.152 agents antiavalots de la policia espanyola que van actuar contra 27 punts de votació a Barcelona durant el referèndum d’independència de l’1 d’octubre passat.

El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, el magistrat Francisco Miralles, va requerir aquesta informació al ministeri de Juan Ignacio Zoido per aclarir l’autoria de les més de dues-centes lesions denunciades per ciutadans quan defensaven les escoles per exercir el seu dret a vot. El primer identificat és el sotsinspector (amb el número orgànic 4U21), denunciat per Marta Torrecillas, la dona vexada a l’IES Pau Claris, que assegura que va ser magrejada i que li va fer mal als dits d’una mà. Amb aquesta llista també es podrà aclarir qui va ser l’escopeter que va disparar una pilota de goma que va fer perdre un ull a Roger Español, als voltant de l’escola Ramon Llull. Per la seva part, el comandament únic d’Interior, Diego Pérez de los Cobos, ha aportat un informe al jutge en el qual justifica les càrregues policials durant l’1-O perquè assegura que hi va haver “accions de violència directa” de certs veïns i que investiguen els CDR per les seves accions “coercitives”.

En l’informe, Interior exposa que va crear un dispositiu per fer complir l’ordre de la magistrada del TSJC, que dictava als Mossos d’Esquadra, a la policia espanyola i a la Guàrdia Civil que aturessin el referèndum, amb criteris de proporcionalitat. Detalla que van “sectoritzar” la ciutat perquè actuessin els nuclis operatius formats per agents de les unitats d’intervenció policial i les unitats de prevenció i reacció, amb un responsables de grup. El ministeri no detalla per què es van escollir punts de votació de l’Eixample i cap de Sants o de Gràcia, i només exposa que els nuclis operatius eren variats en el seu nombre, en funció dels col·legis electorals a la zona i “la conflictivitat previsible”. Així, s’indica que al CEIP Ramon Llull van actuar les unitats Camel, 10, 40 i 50, mentre que a l’escola Projecte, on van fer destrosses i es van endur ordinadors que no s’usaven en la votació (i que continuen comissats amb informació escolar valuosa) van actuar les unitats Raya 10, 30 i 50 i Bronce 20. És previst que els advocats demanin la imputació i declaració dels caps policials.

Els Mossos han aportat al jutjat una recopilació de vídeos dels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona