Política

POL GIBERT

DIPUTAT ELECTE DEL PSC AL PARLAMENT DE CATALUNYA

“El Parlament té l’obligació de buscar una solució al conflicte”

És el primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya i del PSC a Sabadell, ciutat vallesana a on viu. Diplomat en empresarials, repeteix com a diputat del PSC al Parlament

Recorda què va pensar dels resultats de les eleccions la mateixa nit electoral?
Vaig pensar dues coses. Una, ens esperàvem més, nosaltres. Tothom s’esperava que el PSC tingués un millor resultat i de fet el va tenir però s’esperava una pujada més gran. I l’altra, tenim un país més polaritzat del que semblava i com a conseqüència un conflicte encara més difícil de resoldre, els extrems més reforçats i segurament costa més desencallar. Potser la solució del tercer espai que el PSC representava doncs ha crescut però no prou per obrir una nova etapa política a Catalunya.
I ara, unes setmanes després, manté aquesta anàlisi?
El temps dona perspectiva, segurament però la reflexió és semblant. Tenim un Parlament en una situació similar a la que hi havia abans però amb una posició de les forces que volien una solució acurada, legal, que no han triomfat. Tenim un partit, el primer de Catalunya ara mateix, que vol combatre l’independentisme per terra, mar i aire i no presenta una solució alternativa. I dues forces seguides amb problemes evidents per formar un govern, les quals tampoc no tenen clar el seu full de ruta. L’escenari, lluny d’aclarir-se, es complica encara més.
Com explica els resultats del PSC?
Això pot ser feina de politòlegs (somriu). En un moment en el qual el país estava molt tensionat amb líders polítics a la presó pels fets comesos en el seu moment, gent a Brussel·les, el 155 aplicat, la DUI aplicada; la gent, davant d’aquest escenari, ha optat per reforçar els pols i potser encara no era el moment perquè la gent tingués un moment més fred o més calmat perquè digués això està així però toca buscar el tercer espai per solucionar el problema i no seguir alimentant els dos fronts.
El PSC manté el missatge i la idea d’un espai de reforma?
Nosaltres som aquí, ho va dir Miquel Iceta la mateixa nit electoral, per intentar que la convivència entre Catalunya i Espanya sigui possible; per intentar que hi hagi reformes a Espanya perquè s’avanci i Catalunya es pugui sentir còmoda. També tot i que esperàvem millor resultat sabem que vam pujar en vots i en percentatge de vot.
Però el cinturó roig s’ha tenyit de taronja. Per què?
Segurament la gent davant d’un moment polític polaritzat opta pel vot útil, per l’opció que fa front més clarament a l’independentisme en aquest cas i se’n va a l’opció de Ciutadans, que és més dura en aquest sentit. Segurament no està en la fase de pensar en les solucions, però el PSC insisteix que a part de dir no s’ha de fer alguna cosa més.
La llista transversal s’ha entès?
L’esforç que va fer el PSC de fer una candidatura transversal d’alguna manera s’ha vist recompensat perquè el vot catalanista moderat sí que ha vist refugi en el PSC. En aquest espai ha guanyat vots però no ha fet el salt qualitatiu.
Quin paper ha de tenir el Parlament ara?
El Parlament hauria de ser lloc de diàleg, de consens, d’acords, com ha estat sempre. El Parlament té l’obligació de buscar una solució al conflicte que vivim actualment i s’allarga ja massa anys. A més, un conflicte que té efectes sobre la vida real de la gent, més enllà dels conflictes familiars que tothom diu per Nadal, però sobretot per les conseqüències econòmiques i socials. Pateixo per les dades d’atur del mes de gener, el que m’arriba no és positiu. I com que ja acumulem mesos de patiment quant a empreses que se’n van, hotels que tenen poca ocupació, turisme que no ve, això sí que preocupa urgentment.
I el del PSC al Parlament?
Analitzar els problemes i buscar les solucions. El que cal és posar sentit comú sobre la taula i buscar vies de reforma constitucional que es comencin a obrir ja. I també segurament vetllar perquè els serveis socials i l’economia funcionin perquè si comencen a tremolar, doncs, segurament això no ajudarà gens a resoldre el conflicte.
Com valora que hi hagi polítics catalans a la presó?
En genèric, el polític no és una persona diferent de la resta de ciutadans. És una persona normal i corrent i se li aplica la llei com als altres, no hi ha privilegis. Com a molt, si és aforat va a un tribunal diferent. En el cas que ens ocupa de Junqueras i companyia, ho hem dit diverses vegades, això no ajuda ni de bon tros a resoldre el conflicte; entenc que la presó preventiva no és l’adequada en aquest moment i que, per tant, haurien d’estar fora. Ara bé, si el jutge decideix el contrari, aquí no hi ha gaire més a fer.
Encara es manté el 155.
Entenc que s’ha d’acabar quan hi hagi un nou Parlament, un nou govern, sigui quin sigui. Sempre ho hem dit, el 155 havia de ser de mínims per convocar eleccions i triar govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia