Política

POLÍTICA

Dilluns groc

Centenars de gironins es concentren setmanalment per reclamar la llibertat dels presos

Lectura de poemes, actuacions musicals i testimonis marquen la diferència de cada convocatòria

La plaça del Viés el lloc icònic de les celebracions: el 27 d’octubre s’hi va viure i festejar la República

A l’hivern, quan es fa fosc, la plaça del Vi de Girona queda sense encant. Només la il·luminació de sota les voltes trenca la imatge recurrent de ciutat entristida, tancada darrere els finestrons. Lloc icònic per celebrar-hi els grans esdeveniments, i que als anys trenta va portar el nom de plaça de la República, cada dilluns, a les set del vespre, és punt de trobada de centenars de ciutadans mobilitzats per Girona Vota, que aplega divuit entitats i partits, entre què Òmnium i l’ANC.

Des del passat 6 de novembre, quan es van detenir els vuit consellers de la Generalitat, la concentració de rebuig i indignació pels empresonats s’ha fet cita setmanal. Per evitar que la convocatòria esdevingui un acte rutinari, els organitzadors busquen diferenciar cada dilluns. El coordinador de l’ANC Girona, Àdam Bertran, destaca que la concentració permet demostrar cada dilluns que “no es defalleix i es continua junts i dempeus”. Explica que només són deu minuts, “una anècdota”, però que és una manera de retrobar-se, “perquè la resta de la setmana cadascú fa el seu camí, fa la seva reivindicació de forma individual, amb el llaç, la bufanda o la xapa de llibertat presos polítics”. En aquests tres mesos, s’ha buscat singularitzar cada trobada, cadascun dels actes, però amb l’objectiu de donar protagonisme sobretot a la ciutadania. També s’ha tingut present l’actualitat, assenyala el president d’Òmnium Girona, Sergi Font, que recalca que “s’intenta ser el mínim de personalista possible”.

Sergi Font i Àdam Bertran exerceixen de presentadors de l’acte. En el de dilluns passat, el primer després de Nadal, es van encarregar dels parlaments les alcaldesses Anna Pagans (2002-2011) i Marta Madrenas. De dos partits polítics diferents: la primera, del PSC, va precedir Carles Puigdemont en l’alcaldia gironina, i la segona, del PDeCAT, el va succeir. Les dues, però, van coincidir a reclamar la llibertat de qui, per defensar les seves idees, és a la presó. “Per això som aquí. Perquè hem tingut responsabilitats amb la ciutat, exigim la llibertat dels presos polítics”, va reblar-ho Anna Pagans, que ha participat en diferents manifestacions. També va defensar la normalitat democràtica que s’exerceix amb els vots, i tot assenyalant a Ciutadans en relació a les “mentides sobre la llengua i l’escola”, va recordar que és molt clar qui va guanyar el 21-D: “Arrimadas no pot presidir la Generalitat.”

Per festes s’ha mantingut l’escalf groc a la plaça del Vi. Així, per Sant Esteve, en la concentració van participar els dimonis dels Pastorets de Girona i es va voler vincular-hi la literatura tot llegint poemes d’autors que enguany celebren aniversaris, com ara Montserrat Abelló i Fages de Climent. La música també ha estat protagonista, més enllà d’Els segadors, que tanca sempre l’acte. En la concentració de l’11 de desembre, un músic en directe va interpretar El cant dels ocells . No només la societat civil sinó també el món cultural s’ha implicat i, en aquest sentit, ha participat en alguna de les convocatòries en funció de l’actualitat. Arran de l’IVA que Hisenda reclama al festival Temporada Alta, el seu director, Salvador Sunyer, va participar-hi per explicar la problemàtica. Quan es van emportar les obres de Sixena del Museu de Lleida, representants del Museu d’Art de Girona van llegir el manifest. També s’ha donat veu a l’assemblea de joves, a l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC)...

Imatges per al record

Els aniversaris també han propiciat reivindicacions amb una escenografia pròpia. Quan feia un mes que s’havia proclamat la República, el 27 de novembre, els convocats van fer una R amb llum per commemorar-ho. Sense oblidar tampoc els dies que els dos Jordis i els consellers són a la presó amb actes de reconeixement i lectures de cartes per part de persones del seu entorn. “Anem a buscar imatges que ens permetin recordar, més enllà del dilluns a les 19 h, el sentit de tot plegat”, destaca Àdam Bertran. En relació a les veus crítiques que demanen que no n’hi ha prou a manifestar-se davant dels ajuntaments i cal una acció més dràstica, Bertran recorda que és cert que Espanya no escolta i només entén de repressió, però cal “determinació per no perdre la via pacífica”.

3
mesos
fa que la plataforma unitària Girona Vota, que aplega 18 entitats i partits polítics, mobilitza la ciutadania cada dilluns a la plaça del Vi de Girona. La trobada s’ha fet setmanal des del 6 de novembre, quan van detenir els vuit consellers de la Generalitat i s’ha mantingut també per festes de Nadal.

Silenci i xiulets per protestar; mans encerclades per protegir

G. Busquets

La seu de la Generalitat a Girona ha estat també punt de trobada habitual de les mobilitzacions per reclamar la llibertat dels presos polítics i la fi dels efectes de l’article 155. Els treballadors públics van reprendre abans-d’ahir la concentració habitual que fan els divendres al migdia en senyal de protesta i que tenyeixen de groc. Uns tres-cents treballadors van fer una xiulada per exigir la llibertat dels empresonats i la retirada de les ordres de detenció contra Puigdemont i els consellers destituïts. Les accions de protesta dels treballadors de la Generalitat s’han fet escoltar amb minuts de silenci i s’han fet visibles amb el groc dels llaços de l’arbre de Nadal del vestíbul de l’entrada de l’edifici. La junta electoral va obligar a retirar-los després que Cs ho denunciés. Com a protesta, els treballadors van tapar l’arbre amb una lona negra i amb còpies de la resolució de la junta electoral. L’endemà de les eleccions del 21-D, el groc va tornar a lluir a l’arbre de Nadal. Els treballadors de la Generalitat també han defensat la institució amb un acte simbòlic de protecció: una cadena humana que va encerclar els 480 metres de perímetre de la seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia