Política

Els Comuns no veuen bé la via telemàtica

Alamany rebutja els personalismes i insta al consens per desbloquejar la legislatura i eludir un nou 155

La formació vol evitar a tota costa “que governi Sáenz de Santamaría”

La portaveu de Catalunya en Comú-Podem (CatECP), Elisenda Alamany, va fer ahir una crida als partits que poden formar govern al Parlament a “evitar els personalismes” i a construir un executiu estable pels canals que no comportin una nova andanada d’actuacions jurídiques del govern de l’Estat. Alamany va fer aquestes afirmacions abans de la trobada de la coordinadora nacional del seu grup, en la qual, va anunciar, es va fer una valoració de la campanya electoral del 21-D i dels resultats obtinguts.

La portaveu dels comuns va defensar el dret dels diputats electes, com Oriol Junqueras i els altres que encara són a la presó, de ser presents al Parlament per poder-s’hi expressar, i va recordar que el reglament té previst la delegació de vot. “Al marge de les coincidències o discrepàncies polítiques –va subratllar–, és de base democràtica permetre que els diputats accedeixin al càrrec”, en una clara discrepància amb la decisió del Suprem. No obstant això, per Alamany, “una interpretació massa creativa del reglament [fent referència a la possible investidura telemàtica de Carles Puigdemont des de Brussel·les o fins i tot que exercís el càrrec des de Bèlgica] retornaria la situació política al punt de partida previ a les eleccions. Per això, va alertar de les conseqüències que comportaria acceptar una presència virtual de Puigdemont, perquè va assegurar que generaria una reacció immediata del Tribunal Constitucional i un bloqueig de la situació política, fet que portaria a una nova suspensió de l’autogovern i que aquest acabi presidit per Soraya Sáenz de Santamaría. “Ningú és imprescindible”, va insistir, en clara referència als líders tant de JxCat com d’ERC, abans de sentenciar que el que convé és un govern que pugui exercir com a tal i afrontar els reptes polítics i socials del país. Respecte a la composició de la mesa del Parlament, la portaveu de CatECP va recordar que les converses continuen obertes” i que aquesta ha de ser “tan plural com sigui possible”.

Alamany va ser especialment crítica amb Ciutadans, sobre els quals va reiterar que els comuns no facilitaran una presidència de la mesa del Parlament a la formació taronja. “En primer lloc perquè no sumen”, un fet pel qual “tampoc són una majoria alternativa, per molt que ho repeteixin a base de compareixences”. Per Alamany, el partit liderat per Inés Arrimadas pretén “aprofitar-se de les accions repressores de l’Estat”, per la qual cosa els va aconsellar: “Primer aprendre a sumar i després deixar de mentir.”

La portaveu de CatECP va insistir en la necessitat que la formació faci arribar les seves propostes al territori, amb vista a les pròximes municipals, previstes per al 2019.

LA FRASE

Abans que res, a Ciutadans haurien d’aprendre a sumar i després a deixar de mentir
Elisenda Alamany
Diputada electa i portaveu de cat-ecp

Iglesias creu que no s’ha entès el suport al referèndum

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va lamentar ahir els mals resultats obtinguts pels Comuns en les eleccions catalanes del desembre, i va considerar que un dels motius pels quals el grup ha perdut tres escons ha estat la mala interpretació dels electors respecte de la defensa que el seu partit ha fet d’un referèndum d’autodeterminació pactat a Catalunya.

Per Iglesias, el balanç de Catalunya en Comú-Podem es deu al fet de no haver sabut apel·lar a la ciutadania amb el discurs de “defensa del diàleg, la fraternitat i el referèndum pactat”. “Està bé tot això –va recalcar el líder de Podem–, però els ciutadans han percebut que no els parlàvem a ells sinó a d’altres formacions polítiques, i que estàvem fent un debat de política professional i no treballant en els problemes del dia a dia.” Coincidint amb la primera aparició mediàtica després dels comicis catalans, en ocasió del consell ciutadà estatal del seu partit, el líder de la formació lila va repassar els recents esdeveniments polítics alertant del “procés d’involució democràtica” que ha comportat retallades de llibertats, condemnes a tuiters i empresonament de dirigents polítics catalans. També va assenyalar el perill de “la consolidació d’un bloc monàrquic” que treballa per apartar Podem de qualsevol possibilitat d’arribar al poder. Finalment, es va mostrar preocupat per no haver estat capaços d’impedir que els temes socials i la corrupció quedessin en un segon pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia