Política

Rajoy a Puigdemont: “No tindrem cap contemplació”

El govern espanyol impugnarà el “sou” i el rol “simbòlic” del president perquè “no es pot consentir de cap manera”

Barons com l’extremeny Monago lamenten que el 155 ajorni el nou finançament

“Qui ha fet que avui ERC, el PDeCAT, no, perquè ja no són el PDeCAT, sinó Junts per Catalunya, i la resta dels independentistes no tinguin líders perquè estan escapçats? Mariano Rajoy i el Partit Popular!” Aquesta va ser la proclama feta el 16 de desembre per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i, tot i que el trumfo que posava en qüestió la separació de poders va ser esgrimit en el marc de la campanya electoral del 21-D, ara el govern de Mariano Rajoy no vol que una investidura o un gest simbòlic amb Carles Puigdemont desmenteixi el verb “escapçar”. “No tindrem cap contemplació amb ell”, va arribar a dir el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, fent ahir un nou salt en l’escalada verbal.

Després de boicotejar la investidura tradicional gràcies a un recurs davant el Tribunal Constitucional –en contra del Consell d’Estat– que va reeixir per les mesures cautelars que els magistrats van dictar motu proprio, el govern de Rajoy es disposa ara a impugnar tot pas que reservi un paper futur a Puigdemont. “Què es això de [presidència] simbòlica? Això només serveix per donar-li un sou a aquest senyor”, va jutjar el portaveu del govern espanyol a RNE. Que un dels més bel·ligerants contra Puigdemont precisament sigui Méndez de Vigo topa amb el seu passat recent, perquè tant des de la taula del Consell de Ministres com en declaracions a Reuters a l’octubre encoratjava el president –“seria bo”, va afirmar textualment– a presentar-se el 21-D. “És un fugitiu de la justícia que està acusat de delictes molt greus, com ara rebel·lió i sedició”, sosté ara el mateix Méndez de Vigo per advertir que “no es consentirà de cap manera” que tingui cap rol.

Conscient que el persegueixen els seus ànims a Puigdemont perquè es presentés, Méndez de Vigo va endurir ahir el to per alertar que el 155 continuarà “fins que faci falta”.

Si bé el govern de Rajoy s’esforça a transmetre una imatge de normalitat amb la prolongació del 155, ahir a les portes de la seu de Gènova 13 alguns barons populars airejaven el seu malestar pel fet que La Moncloa utilitzi la suspensió de l’autogovern català –i la falta d’un govern constituït– com a excusa per ajornar sine die el nou model de finançament. “És molt difícil d’abordar tenint en compte el pes que té Catalunya en l’economia”, va admetre el baró extremeny José Antonio Monago, tot desitjant que “com més aviat millor deixi d’aplicar-se el 155 i es retorni a la normalitat”.

A més d’impossibilitar la negociació dels pressupostos del 2018 –el PNB no vol la foto amb el ministre Cristóbal Montoro amb el 155 en vigor– i forçar Rajoy a viure aquest any amb els comptes prorrogats del 2017, els vets de la Moncloa a la investidura li estan fent infringir la llei i incomplir la gran promesa de la conferència de presidents autonòmics del gener del 2017 de tenir el nou finançament ja en marxa a partir de l’1 de gener del 2018.

LA FRASE

Què és simbòlica? És per un sou a aquest senyor. No tindrem cap contemplació amb ell
Íñigo Méndez de Vigo
portaveu del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona