Política

Les declaracions al TS frenen la negociació de JxCat i ERC

Torrent no inclou a la reunió de la mesa la tramitació per a la investidura a distància

Els de Puigdemont, disconformes amb la decisió

Junqueras manté que la presidència no serà “efectiva” des de Brussel·les

Les declaracions dels darrers investigats pel procés que comencen al Tribunal Suprem a partir de demà, pesen decisivament en les negociacions per la investidura. JxCat i ERC no es van tornar a reunir ahir, segons fonts de les dues formacions, i a l’esllanguiment de les converses s’hi afegia la discrepància per la tramitació de la reforma de la llei de la presidència i del govern, amb què els de Carles Puigdemont volen regular la investidura a distància.

JxCat pretenia que la mesa del Parlament avalués avui l’encarrilament de la norma, però no va ser inclosa en l’ordre del dia de la reunió d’aquest matí. La topada entre els de Puigdemont i el president del Parlament, Roger Torrent, es produïa en una jornada en què no hi va haver avenços i les discrepàncies s’enrocaven. ERC no va veure clara des del primer moment la determinació de JxCat de reformar la llei, cosa que va portar a aparcar la iniciativa en les negociacions. Divendres, però, els de Puigdemont van registrar-la en solitari per pressionar els republicans. Fonts parlamentàries recordaven ahir que la iniciativa per permetre la investidura a distància es va entrar a registre sense estar consensuada, de manera que tan sols disposa de l’aval dels 34 de diputats de JxCat. Segons les mateixes fonts, Torrent estaria disposat a assumir les responsabilitats que calguin però sempre que se sustentin en una estratègia. I és que el PP va amenaçar de recórrer la reforma immediatament. La decisió d’admetre-la a tràmit podria tornar a situar la mesa de la cambra en el punt de mira del Consell de Ministres i del Tribunal Constitucional. JxCat va expressar la seva disconformitat amb Torrent i esperava que rectifiqués aquest matí per incloure la iniciativa a l’ordre del dia.

Una data està marcada amb vermell en el calendari d’ERC: la de dilluns vinent, quan la seva secretària general, Marta Rovira, ha de declarar davant del TS. Diverses fonts de la negociació apunten que els republicans van comunicar la seva voluntat d’ajornar l’abordatge de les qüestions clau fins després que es produeixin les declaracions a l’alt tribunal. Des d’ERC, però, ho negaven oficialment: diuen que no volen unes altres eleccions i, per tant, reclamen formar govern tan aviat com sigui possible. La primera a declarar serà la cupaire Mireia Boya aquest dimecres; dilluns ho faran Rovira, Marta Pascal, Artur Mas i Neus Lloveras, i dos dies després, Anna Gabriel. La possibilitat que el jutge decreti presons preventives inquieta els partits independentistes quan la investidura està encara lluny d’aclarir-se.

En una entrevista a Tele 5 feta per escrit, Oriol Junqueras insistia des d’Estremera que el problema de voler presidir el país des de Brussel·les és si seria una “presidència efectiva”. “És obvi que l’Estat espanyol mai permetria que fos efectiva”, va al·legar Junqueras. Les respostes eren de fa gairebé un mes, segons ERC, que també va denunciar que la cadena va manipular la pregunta. El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, va insistir que busquen un “acord global” amb JxCat. I és dins d’aquest pacte complet que creuen que s’ha de decidir si es tramita la reforma de la llei de la presidència, la resolució per reconèixer el govern destituït pel 155, la composició de l’executiu i el paper dels de Brussel·les. JxCat reiterava que Puigdemont ha de ser un president “legítim i operatiu”.

El problema és si seria una presidència efectiva. I és obvi que l’Estat espanyol mai ho permetria
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
Puigdemont no serà un president simbòlic; serà un president legítim i operatiu
Josep Rull
DIPUTAT DE JXCAT I CONSELLER
No en tenim prou amb la investidura; s’ha d’incloure un pla de govern efectiu i el pla de legislatura
Sergi Sabrià
PORTAVEU D’ERC

JxCat al·lega al TC que s’extralimita

JxCat argumenta davant del Tribunal Constitucional la seva oposició al fet que l’alt tribunal admeti a tràmit el recurs de Mariano Rajoy contra la investidura de Carles Puigdemont. El grup del president de la Generalitat va presentar ahir les seves al·legacions a la decisió, mentre que es preveu que el Parlament faci avui públiques les seves. JxCat argumenta que si el TC suspèn la investidura estaria “extralimitant” de les seves funcions. Considera que seria un “abús de dret” tenint en compte que Puigdemont “no té causes d’il·legibilitat”, atès que no està inhabilitat judicialment, i impedir que es produís la votació en el ple vulneraria els seus drets com a candidat, a més dels de la resta de diputats, a qui se’ls nega el dret de participar en aquest debat parlamentari. A més, JxCat alerta el TC que la impugnació es fonamenta en “situacions hipotètiques” i “meres presumpcions” que, a més, vulneren l’article 23 de la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia