Política

tribunal europeu de drets humans

El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya per “tracte inhumà i degradant” a dos etarres

Els magistrats d’Estrasburg també conclouen que l’Estat espanyol no va investigar com cal els abusos i l’obliguen a pagar indemnitzacions per danys morals

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat aquest dimarts l’Estat espanyol per “tracte inhumà i degradant” a dos etarres detinguts per l’atemptat a la T-4 de l’aeroport de Madrid. El tribunal d’Estrasburg considera, a més, que la justícia espanyola no va investigar com cal les denúncies per abusos i que el Tribunal Suprem “es va limitar” a “descartar la versió” dels dos detinguts sense investigar “si el recurs a la força física dels agents de la Guàrdia Civil durant la detenció dels denunciat havia estat estrictament necessari i proporcional” ni si les “lesions més greus” d’un d’ells “podien ser imputables als agents responsables”. El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna per això a Espanya a pagar dues indemnitzacions de 30.000 euros i 20.000 euros pels dos etarres per danys morals. Tres dels sets jutges del tribunal, però, han publicat un vot particular a banda, en el que consideren que la condemna no només hauria de ser per “tracte inhumà i degradant” sinó directament per tortura, i consideren les indemnitzacions proposades “insuficients”.

En la seva sentència, en què per “unanimitat” tots els jutges consideren que Espanya va vulnerar l’article 3 de la Convenció dels Drets Humans que prohibeix la tortura, el tracte inhumà o degradant i el càstig, els magistrats recorden que aquest és un “dels valors fonamentals de les societats democràtiques” i un “dret absolut i inalienable” que “no preveu restriccions” ni tan sols “en el cas de perill públic que amenaci la nació”.

El Tribunal també constata que “ni les autoritats nacionals ni el govern” espanyol han presentat “arguments convincents o creïbles” per “explicar o justificar” les lesions dels detinguts, i per això en considera l’Estat “responsable”. Els jutges d’Estrasburg també expliquen que el Suprem “va posar en dubte la versió” dels dos etarres detinguts assegurant que ETA ordenava als seus membres “fer denúncies falses de tortures contra les forces de seguretat de l’Estat” i va desestimar els informes dels equips mèdics forenses bascos que havien demostrat les lesions dels detinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia