Política

congrés dels diputats

autopistes de peatge

El Congrés insta el govern espanyol a no renovar les concessions de cinc trams catalans de l’AP7 i l’AP2

La iniciativa, que no és d’obligat compliment, ha comptat amb el suport de Podem, socialistes, ERC, PDeCAT i PNB

La cambra rebutja en canvi una proposta de Ciutadans que demanava la creació d’una comissió d’investigació dels atemptats de l’agost a Catalunya

El Congrés ha donat llum verda aquest dimarts amb els vots del PSOE, Podem, ERC, PDeCAT i PNB una iniciativa del grup de Pablo Iglesias que emplaça el govern espanyol a no renovar la concessió de vuit autopistes de peatge de l’Estat, cinc dels quals trams de l’AP7 i l’AP2 a Catalunya que caduquen en els propers anys. Concretament són els trams entre Tarragona-València (que expira el 31 de desembre del 2019); Montmeló-La Jonquera (31 d’agost del 2021); Barcelona-Tarragona (31 d’agost del 2021): Montmeló-El Papiol (31 d’agost de 2021) i Saragossa-Mediterrani (31 d’agost del 2021).

Ciutadans i el PP s’han abstingut a la proposta. Els populars perquè, tot i que defensaven també que no es renovessin aquestes concessions, volien deixar oberta la porta a qualsevol decisió posterior sobre la seva explotació per part del Ministeri de Foment.

Amb tot, la iniciativa és una proposició no de Llei, i per tant no és d’obligat compliment per part del govern espanyol, ni implica tampoc una hipotètica futura gratuïtat de les autopistes, que podrien quedar a mans de l’Estat però amb els peatges actius.

D’altra banda, el Congrés ha rebutjat amb els vots del PP, Grup Socialista, ERC, PDeCat, PNB i la resta del Mixt i l’abstenció de Podem una iniciativa de Ciutadans per a la creació d’una comissió d’investigació sobre suposats errors policials en relació als atemptats de Barcelona i Cambrils.

El grup d’Albert Rivera sosté que hi ha “dubtes” sobre “les comunicacions i avisos que la intel·ligència d’EEUU va fer arribar al govern de la Generalitat” i sobre el nivell de coordinació entre les policies espanyoles i els Mossos, i “l’opinió pública té l’aspiració legítima de saber si el procés independentista de Catalunya ha pogut afectar negativament la coordinació entre cossos i la gestió de la lluita antiterrorista”.

Els grups han acusat Ciutadans de buscar un “espectacle” mitjançant la “demagògia” i arguments “simplistes” per motius electoralistes, en una iniciativa que “no mira les víctimes” sinó que només busca “desgastar l’adversari polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona