Política

municipal

procés sobiranista

Primer dia a la plaça 1 d’Octubre

La majoria dels vianants, ahir al migdia, veien “perfecte” el canvi

El nou nom és vigent des d’ahir, però els partits consensuaran avui un acte formal per als pròxims dies

La Federació d’Associacions de Veïns de Girona hi està a favor

Normalitat absoluta –cap element ni símbol nou que indiqués res– ahir al matí a la plaça situada entre la Gran Via Jaume I, el carrer Cristòfol Grober, el carrer Francesc Eiximenis i el carrer Séquia de Girona. Era el primer dia que aquest espai, batejat el desembre del 1981 com a plaça Constitució, ja no es deia així, sinó que passava a ser la plaça 1 d’Octubre del 2017. El canvi, aprovat en el ple municipal de dilluns, va entrar en vigor ahir mateix i així es va aplicar ja a la cartografia municipal –i també es va actualitzar a la Viquipèdia–, tot i que l’acte formal es farà d’aquí a uns dies. Avui hi haurà una reunió entre l’alcaldessa i els grups que van donar-hi suport per acordar les característiques de l’acte i també què passa amb l’estàtua i els altres elements de la plaça associats a la Constitució.

Vianants, a favor

La majoria dels vianants estaven al cas del canvi i també la majoria hi eren favorables, tot i que també n’hi havia de contraris. Els que ho veien bé estaven entusiasmats. “Em sembla perfecte”, era la resposta més comujna tant al fet que s’hagi volgut homenatjar l’1-O com que s’hagi tret el nom en honor de la carta magna. “No sé quina de les dues coses és millor”, afirmaven en Jaume i la Neus.

La majoria de gent contraposava la jornada històrica i símbol de la democràcia que va ser l’1-O a una llei suprema que creuen que no els representa. “La Constitució no tenim cap motiu per recordar-la tal com està ara; l’1 d’octubre, sí”, assenyalava la Francesca. “L’1 d’octubre va ser un dia històric, i cal homenatjar la gent que vam resistir les patacades d’uns impresentables”, subratllava l’Eduard, que veu la Constitució com “una llei feta per franquistes per reprimir la gent”. En un sentit semblant es manifestava la Cristina, que a més destacava que el canvi “no afectava a ningú” en l’aspecte postal perquè no hi ha veïns. L’Eudald opinava: “Qualsevol nom menys Constitució hauria estat bé, perquè no té res a veure amb Catalunya i molts no la vam votar.” I lloava la tria del nom d’1 d’Octubre, un dia que creu que guanyarà pes històric amb el pas del temps.

En Joaquim, per la seva banda, remarcava el paper de l’alcaldessa com a “personatge fort i valent, tant en allò bo com dolent”. També hi havia qui no era de la ciutat i que, a més d’aplaudir-ho, desitjava que es fes alguna cosa semblant a la seva vila, com ara en Ramon de Calella i en Salvador de Palafrugell. En José, que fa 15 anys que viu aquí però que és d’un altre punt de l’Estat, defensa “allò que vulgui la gent i la faci feliç”.

També hi havia qui no ho veia bé. L’Àngel assenyalava que “quan es va fer aquesta plaça es va fer expressament perquè fos de la Constitució” i que si es volia canviar “s’hauria d’haver fet un referèndum”. L’Antònia argumentava que “a Girona hi ha problemes molt més seriosos” i la Roser, “que està bé que posin el nom de l’1 d’Octubre però no que treguin el de Constitució”.

Entitats veïnals

Tot i que l’Associació de veïns del Mercadal (barri on hi ha la plaça) no s’ha volgut pronunciar “ni a favor ni en contra del canvi de nom”, perquè representen “tot el barri i totes les opinions”, en paraules del president, Ferran Girón, qui sí que ho ha fet ha estat la Federació d’Associacions de Veïns de Girona. El president de la FAV, Josep Maria Castanyer, explica que la junta va votar la proposta i va sortir que hi estaven “d’acord”. En aquest sentit, Ferran Monreal, que és el representant de la junta de la federació en la comissió del nomenclàtor, detalla que en la reunió va voler recordar “als partits espanyolistes els resultats de l’1-O i de les últimes eleccions al Parlament, a Girona”. Monreal, a més, deixa clar que per ell és “més important la comissió, on hi havia la ciutadania i els polítics”, que el ple de dilluns, “on només hi havia els polítics i és feia oficial l’aprovació de la proposta per tancar el tema”.

Valedor i opositor

Un dels grans defensors del canvi és Òmnium. El seu president al Gironès, Sergi Font, ho veu com un “homenatge merescut a totes les persones que van participar en l’1-O –a la plaça hi ha l’escola Eiximenis, que va ser un dels centres de votació–, un dia que ha de ser recordat positivament com a defensa de la democràcia i respecte de totes les opinions”.

En canvi, el gran opositor al canvi de nom ha estat la plataforma Tots Som Girona liderada per Josep Quintanas, que ahir es mostrava “perplex” perquè l’alcaldessa hagués dit en el ple que suposava “un acte imprescindible, de dignitat i coratge”, ja que segons ell és “un acte administratiu que ofèn una part important dels gironins”. Quintanas va voler anunciar, a més, que la plataforma Tots Som Girona es dissol un cop tancat aquest tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona