Política

congrés dels diputats

Cs es queda sol explotant el gihadisme i la pugna lingüística

Ciutadans s’endú el revés del Congrés quan volia investigar el 17-A pel procés i abolir la llengua cooficial per als funcionaris

El PP exigeix a Rivera la dimissió i els nacionalistes el titllen de “fanàtic”

La lluita de Ciutadans i el PP per l’hegemonia a la dreta espanyola es lliura amb retrets, però també amb l’agenda política que l’un i l’altre imposen al Congrés per erosionar-se. En un dia hiperactiu d’Albert Rivera, en què va proposar una comissió d’investigació dels atemptats gihadistes del 17 d’agost “per saber si el procés independentista de Catalunya ha pogut afectar negativament la coordinació entre cossos”, i en què també va exigir l’abolició del coneixement de llengües cooficials per als funcionaris en territoris bilingües, Cs va assolir la fita d’irritar tot el Congrés, del PP a ERC, i es va quedar sol en l’intent d’explotar els dos afers.

En la croada de desgast al PP, Ciutadans va registrar ahir la proposta que el coneixement de llengües cooficials com el català no sigui un requisit per accedir a la funció pública i que sigui només un mèrit. “No podem vetar un bon cirurgià ni un bon metge en cap racó d’Espanya, una cosa és un mèrit i l’altra és una barrera”, va alliçonar el líder de Cs, Albert Rivera.

A Rivera el rebatia Rafael Hernando, portaveu del PP al Congrés, que li va negar el suport servint-se del seu exemple: “El sistema funciona raonablement bé i, evidentment, si un metge arriba a les Balears i parla castellà i guanya l’oposició i hi treballa i és bon metge, cal deixar-lo allà; jo no crec que ningú tingui interès a fer-lo fora.” En el PSC, Meritxell Batet recordava que la formació dels empleats públics ha de respectar els drets lingüístics dels ciutadans. Més dur era Jordi Xuclà (PDeCAT): “Cs és un partit de fanàtics d’un neoconstitucionalisme espanyol que només vol treure profit de la situació actual i un grapat de vots.”

En el PNB, el diputat Aitor Esteban (PNB) definia Cs com un “partit incendiari” que “utilitza qualsevol fet demagògic i cridaner per guanyar un grapat de vots”, com ara els drets lingüístics més enllà del castellà. A En Marea, Miguel Anxo Ferrán culpava Rivera de voler el retrocés d’Espanya a una etapa “gairebé preconstitucional”, i Joan Tardà (ERC) va recordar que el 2005 ell ja va abanderar un projecte de llei de llengües cooficials per albirar un “Estat plurilingüe” i que el tornarà a registrar.

Hores després, Juan Carlos Girauta (Cs) pujava a la tribuna del Congrés per exigir una investigació dels atemptats del 17-A a la Rambla de Barcelona i Cambrils vinculant-ho al procés i refutant l’opinió d’Hernando (PP) de deixar-ho en mans del Parlament. “Per quina peregrina raó els ha d’investigar el Parlament? Que l’11-M el va investigar l’assemblea de Madrid? Els morts de Barcelona són menys morts? Qui té por?”, va dir Girauta interpel·lant el PP i acusant els Mossos de “no relacionar fins a les onze de la nit l’atemptat amb l’explosió del 16 d’agost de 120 bombones de butà, de 120!”.

Es-Satti i el silenci al CNI

En el PDeCAT, el diputat Feliu Guillaumes va tenir un record pel conseller d’Interior: “Qui va abatre la cèl·lula, Joaquim Forn, és a la presó per motius polítics.” “Forn a la presó i Trapero fent fotocòpies quan el cervell, Es-Satti, era col·laborador del CNI i el CNI encara avui no ho ha aclarit”, va etzibar Gabriel Rufián (ERC). Al seu torn, el PP i el PSOE van retreure a Cs la deslleialtat de violar el pacte antiterrorista per electoralisme. “El que volen és saber els punts que obtenen amb això en les enquestes. Ni el PP d’Acebes i Mayor Oreja va fer la perversió d’unir independentisme i terrorisme!”, va etzibar Felipe Sicilia (PSOE) a Cs. “Pocavergonya!”, li va dir Girauta. La votació: 30 dels 32 de Cs a favor (tenia dos absents) per 238 vots en contra i 73 abstencions.

Com que el president del Tribunal de Comptes, Ramón Álvarez de Miranda, va dir ahir al Congrés que no avala els comptes de Cs del 2015 per irregulars, el diputat del PP Juan Bravo va evocar que Rivera vol dimissions si el FLA ha pagat l’1-O i va esclatar: “S’ha acabat Rivera pel fet de tenir irregularitats en la gestió de Cs? Qui dimitirà? Rivera ho hauria de fer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia