Política

judicialització del procés

Boya declara al Suprem que la declaració d’independència no era “simbòlica” i denuncia la violència de la policia

Es referma en el compromís polític amb els acords del Parlament i assegura que les pròximes declaracions s’haurien d’assemblar a la seva

Benet Salellas ha explicat que “agenollar-se i humiliar-se, per obtenir la llibertat, no serveix per res amb aquest tribunal espanyol”

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya ha afirmat aquest dimecres davant el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Llarena que la declaració d’independència del 27 d’octubre no va ser “simbòlica” ni “cosmètica”, sinó que ella va votar com a parlamentària convençuda de la seva “efectivitat real”. Durant la seva declaració d’una hora i deu minuts –on ha contestat les preguntes del jutge i de la seva defensa, però no les de la Fiscalia i l’acusació particular de VOX- Boya ha afirmat que “l’única conspiració” que hi va haver va ser per a un moviment “no violent”, fet que “desmunta absolutament” les imputacions que s’han fet amb “dret d’autor i d’excepció” sobre els líders independentistes. Per contra, ha acusat la policia espanyola d’exercir la violència sobre els ciutadans catalans, tot recordant episodis com el de Calella. Ha insistit que la Constitució “no ha de ser un mur” i s’ha refermat en el compromís polític de la CUP, alhora que s’ha mostrat convençuda que les pròximes declaracions d’imputats s’han d’assemblar a la seva. Ha quedat en llibertat sense mesures cautelars tot i que continua investigada a la causa que Llarena segueix contra el procés independentista.

En declaracions a la premsa després de sortir del despatx de Llarena, Boya ha afirmat que les proves del procés “no s’aguanten per enlloc” i ha lamentat que hi hagi “quatre persones segrestades per l’Estat espanyol”. També ha llançat un advertiment als pròxims investigats que passaran la setmana que ve pel despatx de Llarena en el sentit que ella s’ha mantingut “en el seu programa electoral” i “les pròximes declaracions”, en referència “a les de la setmana que ve” s’haurien d’assemblar “a les que he fet avui aquí”.

En aquest sentit, l’exdiputada de la CUP ha afirmat que durant la seva declaració ha recordat al jutge que “el 80% dels catalans volin fer un referèndum que vam guanyar” i que la declaració d’independència va ser “truncada per un cop d’estat” i per “unes altres eleccions imposades que hem tornat a guanyar”. “Aquest és un judici polític i hem d’actuar com a tal defensant el nostre programa electoral i els acords assolits al Parlament per acatar el mandat popular”, ha afirmat.

“No hem participat mai en aquest comitè estratègic que s’han inventat”

Boya ha recordat al jutge que la CUP “no podria acceptar mai” un document com Enfocats, perquè “no respon al nostre full de ruta” i la seva formació “no acceptaria en cap cas que hi hagués una organització clandestina que prengués decisions en nom de tots els ciutadans” quan “és la voluntat dels ciutadans qui fa avançar les institucions”. “No és la nostra cultura política i no hem participat mai en aquest comitè estratègic que s’han inventat”.

L’exdiputada de la CUP ha insitit que la Constitució “no s’ha de convertir en un mur” perquè quan “obliga el conflicte a resoldre un problema per la via judicial ja no serveix” i “cal fer-ne una altra”, una “pròpia” construïda “des de baix”.

Denuncia la violència de la policia espanyola

Boya també ha denunciat davant el jutge els episodis de violència de la policia espanyola contra els ciutadans catalans, com els de Calella on van sortir “amb les porres extensible a donar caça als independentistes” o en altres on, des dels hotels, “els policies pixaven sobre les àvies, els joves que demanaven votar”. “La violència la van practicar ells, va ser inacceptable, i no hi ha hagut cap investigació sobre això mentre a nosaltres se’ns porta al Suprem”, ha afirmat.

La de Boya és la primera declaració de la nova fornada de representants dels partits independentistes que el jutge Llarena ha citat com a investigats. El dia 19 serà el torn de la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, i de la secretària general d’ERC, Marta Rovira; el 20 el de l’expresident de la Generalitat Artur Mas i l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i el 21 el de la també exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

Tots ells s’enfronten a les premisses que apareixen a l’informe de la Guàrdia Civil que serveix de base per al cas, i es basa en el document ‘Enfocats’ i en les dades de l’agenda moleskine de Josep María Jové. Llarena assegura a les seves interlocutòries que Boya i la resta d’investigats són els membres del ‘comitè estratègic’ que participaven a les reunions que van servir per “idear el procés de ruptura que s’investiga”, i podrien haver donat “el suport polític” que precisava el procés.

El jutge va incloure Boya i la resta dels nou investigats a la causa de l’1-O a finals de desembre, quan va decidir ampliar l’àmbit de les actuacions adduint que el referèndum i el procés es van desplegar “sota la direcció i coordinació d’un conjunt de persones” entre els que hi ha els presidents i portaveus dels grups independentistes del Parlament de Catalunya i els presidents i secretaris generals dels partits independentistes, així com la presidenta de l’AMI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA