Política

congrés diputats

Catalá diu que la justícia és “independent” i està “absolutament despolititzada”

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha defensat que la justícia a l’Estat espanyol és “independent” i està “absolutament despolititzada”. Ho ha dit en resposta a una pregunta de Cs durant la sessió de control al govern al Congrés que li reclamava perquè l’executiu de Mariano Rajoy no impulsava la “despolitització” de la justícia. Catalá ha contestat al diputat José Ignacio Prenes que no generi “incertesa” ja que la independència “existeix” i té la seva base en la feina dels 5.500 jutges i magistrats. El diputat li ha replicat que no posava en dubte la feina d’aquests professionals però si s’ha referit a la independència del Consell General del Poder Judicial, on han acusat que PSOE i PP mantenen el seu “control” i no el volen perdre. El ministre s’ha mostrat favorable a parlar de canviar l’elecció dels vocals del CGPJ, com ha recordat que han compromès amb Cs, però li ha demanat que s’orienti el debat “de manera adequada” i no posant dubte la tasca de la justícia espanyola.

El diputat d’ERC al Congrès Gabriel Rufián ha retret al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, l’acord entre els ministeris de Defensa i Educació “per reforçar la imatge de la Corona i les forces armades” a les aules i li ha demanat que deixin de dir que on s’”adoctrina” és a Catalunya. En resposta a la pregunta del republicà en la sessió de control al govern espanyol, el president de l’executiu estatal ha defensat que l’acord s’ajusta a les lleis “constitucionals” vigents i ha valorat que els alumnes coneguin i sàpiguen “apreciar” la tasca de les forces armades. Rufián li ha contestat llegint-li un extracte de les normes de l’escola pública del 1939 i li ha preguntat si el que es pretén és “recuperar això 80 anys després”. “Com a mínim tingui la decència i la vergonya de deixar de dir que a Catalunya s’adoctrina”, li ha dit el republicà.

Rajoy ha defensat que més enllà de formar-se en matèries acadèmiques també és positiu que els alumnes “aprenguin a defensar” valors com la democràcia, la llibertat, la tolerància i el respecte a la llei que ha assegurat que són els que guien la Defensa. “No veig res reprovable en l’acord ni en les lleis”, ha dit el popular.

Rufián li ha contestat llegint-li un extracte de les normes de l’escola pública del 1939 on es deia que la cerimònia de posar la bandera espanyola es farà a l’inici de cada classe i es retirarà al final i que l’himne era obligatori a totes les escoles. En aquest sentit, li ha preguntat si el que es pretén és recuperar això i és per aquest motiu que li ha exigit que es deixi de dir que a Catalunya s’”adoctrina”. El republicà ha defensat que el que volen els independentistes és un país “on els nens sàpiguen abans que és solidaritat i fraternitat que la legió i la cabra”. “Volem recuperar el país que alguns de vostès ens van robar fa 80 anys”, ha declarat.

El president espanyol li ha retret que ell estava “més actualitzat” i que l’acord es basa en la llei de Defensa aprovada el 2005 pel PSOE amb el suport d’ERC i la llei d’Educació aprovada el 2006 en els mateixos termes. Rajoy ha conclòs la seva intervenció mostrant-se “orgullós” de la tasca de les forces armades espanyoles.

Suport a Boya abans de declarar al TS

Rufián ha finalitzat la seva intervenció mostrant el seu suport a la diputada de la CUP Mireia Boya, que declara aquest matí davant del Tribunal Suprem pel procés independentista. “Ara marxarem a veure a la nostra companya Boya abans que la fiquin a la presó. Molta força”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona