Política

Eleccions 21-D

JxCat i ERC refan ponts amb la represa de la negociació

Les dues forces es tornen a reunir per perseverar en l’intent d’acord

Puigdemont i Torrent parlen després de la crisi

Cuixart avisa que no s’entendria que no hi hagués acord

JxCat i ERC han reprès les negociacions sobre la investidura i la formació de govern amb la premissa de la discreció. Les dues forces van restablir els contactes després de l’esclat de la crisi, dimarts mateix, quan la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de no tramitar la reforma de la llei de la presidència per regular la investidura a distància i l’anunci de la demanda de mesures cautelars al Tribunal Europeu dels Drets Humans van crear malestar a JxCat. Dimarts mateix, Carles Puigdemont i Torrent van parlar per refer ponts. Les reunions, segons fonts coneixedores de la negociació, van continuar ahir.

Després que JxCat i ERC van verbalitzar públicament les seves diferències amb retrets i acusacions encreuades, es van tornar a conjurar per intentar l’acord. Fonts dels dos grups van assegurar que els contactes eren positius, tot i que la desconfiança mútua es manté.

El PDeCAT va reivindicar en paral·lel el seu paper en la presa de decisions dins de JxCat i va advocar per formar amb urgència un govern que s’ajusti a la legalitat i aixequi el 155. Una necessitat que consideren que s’hauria de compatibilitzar amb un reconeixement a Puigdemont. Aquestes són algunes de les conclusions que es podien extreure de la reunió que, dilluns, va fer la direcció del partit, els continguts de la qual va avançar Efe i van confirmar fonts del PDeCAT a aquest diari. En la reunió, que es va allargar durant gairebé quatre hores, es va determinar també que, si JxCat proposa un candidat alternatiu a Puigdemont, el nom haurà de ser avalat en última instància pel consell nacional del partit. Fonts del PDeCAT afirmen que en el partit es dona per fet que serà Puigdemont qui proposi el seu possible relleu quan es constati que la situació judicial i el Tribunal Constitucional n’impedeixen la investidura al Parlament.

Les negociacions entre JxCat i ERC continuen marcades per les declaracions davant del Tribunal Suprem que la setmana vinent faran Marta Rovira i Marta Pascal, entre d’altres dirigents del procés. Des de la presó, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va citar Muriel Casals per advertir a JxCat i ERC que no entendrien “que no es posessin d’acord”. En una carta adreçada a la que va ser presidenta de l’entitat i després diputada de JxSí, que ahir feia dos anys que es va morir, Cuixartels va demanar que “assumeixin la responsabilitat que els han donat les urnes”.

Dos anys sense Muriel Casals

JxCat i ERC van manifestar ahir la seva estima per Muriel Casals quan feia dos anys de la mort de la diputada de JxSí “Gràcies per ensenyar-nos, amb el teu somriure inoblidable, a transitar pels camins més difícils”, va escriure Carles Puigdemont a Twitter. També Oriol Junqueras, des de la presó d’Estremera, va fer arribar un missatge sobre la que també va ser presidenta d’Òmnium: “Fa dos anys que ens vas deixar però no t’oblidarem mai Muriel! El teu somriure i determinació ens guien.” El president del Parlament, Roger Torrent, va agrair a Casals la seva “força” i “tendresa”. “Gràcies companya, mestra, amiga per tot el que ens vas ensenyar i per tot el que ens vas donar”, va dir a Twitter. Carme Forcadell també va expressar enyorança per Casals i per les seves “paraules”, “determinació” i “somriure”. Per Jordi Turull, el testimoniatge del seu tarannà ha de guiar l’independentisme. “Serem invulnerables si estem junts”, va recordar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona