Política

L’1-O més literari

El referèndum és un dels episodis polítics més importants que ha viscut el país els últims anys i no ha passat desapercebut per al món editorial

S’han publicat llibres periodístics que narren els fets de l’1-O, la logística política de l’organització o com es van comprar les urnes

També s’han editat dos llibres de recull de fotografies

És un tòpic, però seria injust no començar així. El referèndum de l’1 d’octubre passarà als annals de la història de Catalunya. I, com és lògic, la literatura també se n’ha fet ressò. Però més que literatura clàssica podríem dir que es tracta de cròniques periodístiques plasmades en llibres. Llargs i extensos reportatges i també reculls d’imatges. Pensats i editats en pocs dies per tal de no perdre de vista l’actualitat. Repassant per les llibreries trobem, com a mínim, cinc llibres que tenen el referèndum com el seu leitmotiv.

Des de la cuina

Vam fer un referèndum. 1-O: El que sabem i el que no sabíem (Edicions Saldonar) és el llibre més polític de tots. Escrit per l’historiador i col·laborador d’El Punt Avui Andreu Pujol Mas, s’endinsa en la cuina del govern i de la infraestructura paral·lela que es va articular pel referèndum, i descobreix bona part dels intríngulis que va haver-hi. Des de les disputes entre els departaments de Governació i Economia per la compra de les urnes passant per la desconfiança que es va crear dins de l’executiu durant els últims mesos de mandat fins a explicar com les pizzes o el confeti –noms en clau amb què alguns organitzadors anomenaven les urnes o les paperetes– van arribar als col·legis electorals. També hi ha un capítol dedicat a la relació Puigdemont-Junqueras, que, segons l’autor, va ser “d’alts i baixos poc marcats [...] i tot plegat es va anar trampejant amb cordialitat”. Un seguit d’històries que Pujol Mas ha aconseguit teixir després d’entrevistar-se amb desenes d’actors de primer nivell de l’esfera política dels quals guarda l’anonimat.

La força de les imatges

Continuant amb els tòpics, una imatge val més que mil paraules, i això és el que trobarem en els dos llibres de fotografies sobre l’1-O que s’han publicat: Dies que duraran anys (Ara Llibres) i Els fets de l’1 d’octubre (Pagès Editors). El primer és obra del fotoperiodista Jordi Borràs, que recull fotos dels moments més intensos de la tardor, que arrenquen amb el ple del 6 i el 7 de setembre i acaben a la manifestació del 7 de desembre a Brussel·les, i que tenen el punt culminant en el referèndum. Les imatges s’acompanyen amb textos de Jenn Díaz, Marina Espasa i Natza Farré. En la segona publicació, trobem prop de 150 fotos sobre l’1-O d’arreu del país de Santi Iglesias i Toni Prim (Lleida), Edu Bayer (Barcelona i Girona) i Tjerk van der Meulen (Tarragona). En aquest cas també hi ha textos d’Anna Gabriel, Josep Lluís Carod-Rovira i Jordi Graupera.

Qui va comprar les urnes?

Un dels llibres que s’han venut més les últimes setmanes al nostre país és Operació Urnes (Editorial Columna), dels periodistes del diari Ara Laia Vicens i Xavi Tedó. Els autors van entrevistar una cinquantena de persones per desvelar com va funcionar tota la logística de les urnes. Des del moment de la compra, el trasllat i on es van amagar fins a la distribució per tot el territori. El cervell del dispositiu clandestí, que no desvela la seva identitat, va pagar 100.000 euros de la seva butxaca a una empresa de la Xina per poder adquirir les urnes i aquestes es van transportar en vaixell durant 25 dies fins a arribar al port de Marsella.

Crònica sobiranista

Els carrers sempre seran nostres (Editorial Pòrtic), de l’escriptora nord-americana i exdirigent de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Liz Castro, és una crònica que recull testimonis del que va passar el dia del referèndum, i que constitueix un exercici de memòria i homenatge per haver pogut tirar endavant la votació, però també de denúncia de la repressió de la policia espanyola.

2,2
milions
de persones van votar pel referèndum. El sí va obtenir 2.044.038 vots (90,2% del vot vàlid), per 177.547 del no (7,8%) i 44.913 en blanc (2%). També hi va haver 19.719 vots nuls.

Política

Andreu Pujol Mas relata com es va muntar l’1 d’octubre i quin va ser el camí polític. ‘Vam fer un referèndum’ explica què va passar en el govern i les tensions que va haver-hi per l’organització.

Fets

Liz Castro narra com es va viure la jornada del referèndum posant èmfasi en la importància de la votació, però també denunciant la repressió policial que es va viure.

Claus

Els periodistes Laia Vicens i Xavi Tedó han investigat quin va ser el recorregut de les urnes. Des que es van comprar, a la Xina, fins que van arribar als prop de 2.200 col·legis.

Fotos

Una recopilació de més de 150 imatges del referèndum, acompanyades amb textos de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel i l’ex-vicepresident Carod-Rovira.

Icones

Jordi Borràs recull algunes de les imatges més impactants de la tardor passada a Catalunya: l’aprovació de la llei del referèndum, l’1 d’octubre, la marxa a Brussel·les, etcètera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona