Política

El PP i el PSOE demanen que es deixin les juguesques i insten a formar govern

Casado recrimina a Torrent que converteixi els catalans en “ostatges” de “fugitius i presos”

Lastra reitera que han de buscar un candidat “viable”

El nou ajornament del ple d’investidura que ahir s’havia de celebrar al Parlament després del vet del jutge Pablo Llarena a Jordi Sànchez va tornar a desfermar les crítiques del PP i el PSOE no només per la situació de bloqueig que impedeix posar en marxa el calendari electoral, sinó també per la qüestió de fons, la resistència dels grups independentistes a escollir un candidat a la presidència de la Generalitat “viable”. Tant la direcció estatal dels populars com la dels socialistes coincidien a denunciar el que consideraven una juguesca, pel fet que els partits independentistes estiguin allargant “l’agonia”, persistint a proposar noms que han estat vetats per la justícia. “No es pot demorar més la formació de govern”, sentenciava la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, després de recordar que el PSC ha presentat recurs al Tribunal Constitucional perquè s’acabi la paràlisi institucional.

Precisament, el vicesecretari de comunicació del PP es referia a aquesta qüestió, tot desqualificant l’actitud dels independentistes, però també la de Ciutadans, pel fet que Inés Arrimadas s’hagi negat a sotmetre’s a una investidura fallida amb l’únic objectiu de forçar o bé l’entesa entre els grups o bé la repetició de les eleccions. Ahir, a banda d’insistir a pressionar la líder del partit taronja, el dirigent conservador va posar el focus en Torrent tot advertint-lo que “la societat catalana no pot ser ostatge dels que estan a la presó, ni de l’agenda de viatges dels consellers fugits, ni de l’expresident”.

Casado va fer aquestes declaracions després de la reunió d’ahir a Madrid del nucli dur del seu partit, durant la qual es va debatre la situació actual de la política catalana. El dirigent popular va instar el president del Parlament i els partits independentistes a “no cometre els mateixos errors” del passat i, en aquest sentit, exigia a Torrent que posés en marxa l’agenda parlamentària deixant al marge els interessos de les persones “que tenen problemes amb la justícia”. La tesi repetida pel PP des que es va fer un primer intent d’investir Carles Puigdemont és la de reclamar que sobre la taula de negociacions no hi pot haver cap dels noms que estan sent investigats per la justícia, tant els que són a la presó, com a l’exili, i fins i tot els que mesos enrere el jutge del Tribunal Suprem va deixar en llibertat amb càrrecs.

“Interessos personals”

Setmana darrere setmana, doncs, des de La Moncloa i des del PP s’exhibeixen les decisions del Suprem i del Constitucional per subratllar que els ciutadans es mereixen un candidat a president de la Generalitat que no estigui sota el focus de la justícia. “És molt trist” que la situació a Catalunya estigui condicionada per l’agenda i els “interessos personals” de Puigdemont, reblava.

En tot cas, hi afegia que durant tot aquest procés, i arran de l’aplicació de l’article 155, el “més trist” també és que “ningú no ha trobat a faltar el govern de la Generalitat” i això ho atribuïa al fet que els ciutadans havien percebut que feia massa temps que no gestionaven i només es dedicaven a aplicar les seves “polítiques identitàries.

Per tot plegat, el PP va anunciar que dissabte vinent hi haurà una nodrida representació del partit en la manifestació que Societat Civil Catalana ha convocat a Madrid. L’endemà, la formació conservadora també acudirà a la que es farà a Barcelona.

D’altra banda, en una entrevista al diari Levante, Mariano Rajoy va subratllar que el que necessita d’una vegada Catalunya és un govern que abandoni els “somnis” i es posi a treballar d’una vegada per a tots els ciutadans, deixant de dividir-los.

LES FRASES

Torrent ha de deixar de quadrar l’agenda de les persones que tenen problemes amb la justícia
Pablo Casado
vic. de comunicació del pp
Cal que deixin de jugar a escollir president. No es pot demorar més la formació de govern
Adriana Lastra
vicesecretària general del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona