Política

El sobiranisme veu “esperança” en els tribunals europeus

Creuen que la decisió d’Estrasburg sobre la crema de fotos pot ser un exemple a seguir en la situació actual

Els partits independentistes van rebre amb satisfacció la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans sobre el cas de la crema de fotografies del rei i consideren que Europa pot ser el desllorigador de l’ofec judicial i polític que està suportant Catalunya. “Quan no hi ha afinador, la justícia floreix. La via internacional és lenta, feixuga i complexa, però és la més efectiva per fer caure el règim instal·lat a Espanya. Pas a pas, denúncia rere denúncia, cauran tots els murs i tots els silencis imposats”, va assegurar ahir el president, Carles Puigdemont, en una piulada, mentre que la diputada d’ERC al Congrés Ester Capella destacava que encara hi ha “un bri d’esperança” a Europa, que sí que “defensa els drets fonamentals”. Per la seva part, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va remarcar que la llibertat d’expressió ha sortit guanyant en un moment en què el PP la “qüestiona”.

I el portaveu del PDeCAT a Madrid, en la mateixa línia que Puigdemont i Capella, va denunciar que la resolució posa de manifest el “greu problema de dèficit democràtic” que hi ha a l’Estat, i va avisar que la justícia només arriba des d’Estrasburg. La CUP també va aplaudir que després d’onze anys s’hagi condemnat l’Estat espanyol: “Aquesta sentència té molt de sentit en el moment polític actual, en què la manca de drets i la regressió són una evidència en tots els àmbits”, va subratllar la diputada al Parlament Natàlia Sànchez. A aquest mateix bloc es va sumar En Comú Podem, que va avisar que la decisió d’Estrasburg és “una nova rebolcada dels tribunals europeus a la justícia espanyola”, i el tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Barcelona Jaume Asens va puntualitzar que s’havia de derogar l’article 490 del Codi Penal d’injúries al rei i que mentre no es faci els jutges haurien de deixar d’aplicar-lo.

En el cantó oposat, el PSC va “acceptar i acatar la sentència”; però, segons va deixar clar: “Fa referència a un cas molt concret i, segons entenem nosaltres, no posa en dubte l’existència d’un tipus delictiu.” Mentrestant, el portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, va dir que respecta la sentència, però hi va treure importància perquè només considera “desproporcionada” la condemna que va imposar al seu moment la justícia espanyola. Això sí, va matisar que el cas és del 2007 i que en aquell moment governava el llavors president José Luis Rodríguez Zapatero, al qual va qualificar com “el campió progre”. Cs també va respectar la sentència, però va defensar que hi hagi un delicte d’injúries al rei al Codi Penal.

LA FRASE

La via internacional és lenta i feixuga, però és la més efectiva per fer caure el règim a Espanya
Carles Puigdemont
president


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia