Política

Mor a Londres un altre magnat rus i creix la tensió amb Moscou

Un oligarca detractor de Putin apareix mort al seu domicili britànic

May podria anunciar avui mesures contra Rússia, si al final es nega a col·laborar en el cas de Skripal

Enmig de l’escalada de tensió diplomàtica entre Londres i Moscou per l’enverinament de l’exespia rus Serguei Skripal i la seva filla en sòl britànic, ahir es va confirmar la mort de Nikolai Gluixkov, un altre oligarca rus. El seu advocat va ser qui va confirmar que havien trobat el seu cos al seu domicili de Londres, sense donar més detalls sobre les circumstàncies de la mort. Gluixkov, de 69 anys, exvicepresident de la companyia aèria russa Aeroflot, estava exiliat a Londres. Havia estat acusat de frau a Rússia i va ser un aliat de Borís Berezovski, un altre magnat enemic de Putin que va ser trobat penjat a Londres el 2013.

La tensió entre els dos països va començar quan van trobar els cossos inconscients de Skripal i la seva filla en un banc d’un parc a la localitat britànica de Salisbury, per l’exposició a un agent nerviós, el 4 de març passat. Dilluns la primera ministra, Theresa May, va assegurar que tot indica que l’estat rus és al darrere de l’acció. I va donar al president rus, Vladímir Putin, fins a última hora d’ahir per proporcionar una completa explicació del programa de Novichok rus a l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), l’organització internacional que vetlla pel compliment de la Convenció de les Armes Químiques del 1997.

Skripal i la seva filla, que continuen en estat crític, van ser enverinats amb Novichok, segons els serveis de seguretat britànics. Aquest agent químic només es fabrica a Rússia.

El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va negar ahir cap implicació i va acusar el govern britànic de no deixar-lo accedir a les proves de la investigació. Per la seva banda, Alexander Shulguin, ambaixador rus a la Haia, on té la seu l’OPAQ, va ser molt contundent amb el Regne Unit: “Demanem [al govern britànic] que abandoni aquest llenguatge d’ultimàtums i amenaces i torni al camp legal de la convenció química per permetre resoldre aquesta situació.”

El ministre d’Afers Estrangers britànic, Boris Johnson, va declarar que no es tracta només de negar la implicació sinó d’aportar proves convincents, i va afirmar que tenen el suport de la comunitat internacional. El president dels EUA, Donald Trump, va assegurar ahir: “Condemnaré Rússia si es confirmen les sospites.” Amb la mort de Gluixkov, la tensió s’ha disparat.

LA FRASE

Demanem [al govern britànic] que abandoni el llenguatge d’ultimàtums i amenaces
Alexander Shulguin
ambaixador rus a La HAia

Les possibles represàlies contra Rússia

S’espera que Theresa May anunciï avui mateix les mesures que pensa adoptar com a represàlia contra Rússia en cas que no hagi col·laborat amb l’OPAQ. La pressió és cada cop més gran des del Regne Unit perquè es percep Rússia com una amenaça per a la seguretat nacional. Algunes d’aquestes mesures són l’expulsió de diplomàtics –com ja va passar després de l’enverinament d’Aleksandr Litvinenko, el 2006– o de l’ambaixador rus, el vet als oligarques russos, un boicot simbòlic a la copa del món de futbol d’aquest estiu, la retirada de la llicència audiovisual al canal de televisió pública russa RT i l’aprovació d’una versió de la llei Magnitski dels EUA, que permet castigar ciutadans russos involucrats en corrupció i violació dels drets humans.

De moment, el Regne Unit dona suport a les sancions de la Unió Europea per l’annexió il·legal de Crimea el 2014. Aquestes sancions, que provoquen divisió dins la UE, consisteixen en la congelació de capitals d’individus i empreses i la prohibició de targetes Visa. Hi ha molts dubtes sobre si el Regne Unit serà capaç de convèncer la UE sobre la necessitat de noves sancions, ara que està sortint de la seva empara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”