Política

Procés sobiranista

La CUP demana un referèndum vinculant per culminar el procés constituent

Carles Riera ha indicat que la CUP no ha entrat ni desitja entrar en un debat sobre els noms de candidats

Al seu entendre, la Mesa del Parlament hauria de portar a terme “una petita desobediència” i permetre als dos diputats que són a Brussel·les, Carles Puigdemont i Toni Comín, que puguin delegar el seu vot

El diputat de la CUP Carles Riera ha elevat avui el nivell d’exigència de la seva formació de cara a les negociacions amb JxCat i ERC i ha considerat que el procés constituent hauria de culminar amb un referèndum “vinculant” que hauria de tenir una data concreta.

En declaracions a RAC1, Carles Riera ha indicat que la CUP no ha entrat ni desitja entrar en un debat sobre els noms de candidats a la investidura del president de la Generalitat, de manera que no qüestiona ni el de Jordi Sànchez ni, per exemple, el de Jordi Turull, tots dos diputats de JxCat.

Sobre Turull ha advertit, no obstant això, que “un candidat molt vinculat al PDeCAT no ens facilita les coses, ja que només cal escoltar les declaracions de la seva coordinadora general, Marta Pascal, per veure que estem molt lluny dels seus plantejaments”.

Ara bé, ha matisat, “cap altre nom serà un problema” ja que per a la CUP “sigui quin sigui el nom que ens posin a sobre de la taula serà bo si ens posen un full de ruta republicana i serà dolent si és autonomista”.

Sobre el “procés constituent”, que és una part substancial del que defensa la CUP per donar suport al pla de govern, Riera ha afirmat que resulta “una obvietat” dir que el procés constituent “ha d’acabar amb un referèndum vinculant”.

El “procés constituent”, ha explicat, implica “un debat social en el que independentistes i no independentistes decideixin el model de societat que desitgen, i això s’ha de ratificar-lo”.

Riera defensa ara la idea del referèndum vinculant, així com situar “una data” concreta per materialitzar-lo i que “les institucions es comprometin a impulsar-lo”, malgrat que això pugui implicar “un altre 1 d’octubre”, ha apuntat.

Aquest mateix diputat de la CUP ha insistit, a més, que han de produir-se actituds de “desobediència”, tant des del Parlament i la seva Mesa i president -Roger Torrent-, com des del nou Govern català.

Al seu entendre, la Mesa del Parlament hauria de portar a terme “una petita desobediència” i permetre als dos diputats que són a Brussel·les, Carles Puigdemont i Toni Comín, que puguin delegar el seu vot, cosa que permetria assegurar la investidura d’un candidat de JxCat sense necessitat que la CUP canviï les seves 4 abstencions.

Sobre el programa de govern i les polítiques socials que preconitza la CUP, Riera ha indicat que si “les lleis i decrets que garanteixin polítiques socials avançades, educatives, sanitàries i d’habitatge topen amb suspensions del Tribunal Constitucional, el que hem de fer és mantenir-los”.

Riera ha considerat que “és obvi” que un procés de construcció d’una república “comporta repressió i riscos, i tenint davant a l’Estat espanyol els tenim més encara”, però ha demanat no recular en els objectius ja que “la repressió és inevitable en una lluita que pretén canviar el ’statu quo”.

Segons aquest mateix diputat de la CUP, la distància que hi ha entre els plantejaments de la seva formació i els que defensen ERC i JxCat no té per què conduir a unes noves eleccions: “la voluntat de la CUP és que no les hagi”, ha precisat “perquè la voluntat expressada el 21D és que pugui formar-se un govern republicà o independentista”.

“La nostra intenció no és provocar unes eleccions”, ha afegit, perquè “crec que fallaríem a la gent” que va votar les tres candidatures independentistes en els comicis del 21 de desembre.

Sobre el procés intern d’eleccions que viu l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el fet que candidats com l’exdiputat de la CUP Antonio Baños hagi estat vetat, Riera ha dit que “sincerament m’ha sorprès”, encara que no vol fer ingerència en les decisions de les entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona