Política

JxCat persevera perquè la CUP avali Turull

Els anticapitalistes, però, insisteixen que només un canvi de programa polític els farà replantejar l’abstenció

JxCat i la CUP es van tornar a reunir ahir per intentar desencallar la investidura de Jordi Turull, però les posicions es mantenen allunyades. Els de Carles Puigdemont intenten a contra rellotge que els anticapitalistes votin a favor de la designació del president de la Generalitat, en espera que es formalitzi la candidatura del conseller de la Presidència després de l’anunciada renúncia a l’escó de Jordi Sànchez. Preveuen que la setmana vinent hi hagi el ple d’investidura, però els anticapitalistes no tenen pressa. La CUP manté que només un canvi de programa polític els farà replantejar l’abstenció dels seus quatre diputats, i va rebre com una “mala notícia” la renúncia a l’escó de l’expresident de l’ANC. A més, els cupaires consideren que la proposta d’una qüestió de confiança a mig mandat, sense que JxCat hagi concretat si és per avalar una proposta prèvia o posterior a la votació, no és prou substantiva. En canvi, reclamen, entre altres mesures, un procés constituent “vinculant i real”. “La qüestió central o transcendent és si es tracta de presidir un govern republicà o autonòmic”, va assegurar el diputat de la CUP Carles Riera. Va assegurar, també, que estan disposats a dialogar “fins al darrer moment”.

La situació, però, és complexa. L’aritmètica no deixa gaire marge si uns o altres no es mouen. Per això els anticapitalistes van presentar un escrit perquè la mesa es plantegi la delegació del vot de Puigdemont i Antoni Comín perquè la investidura tiri endavant en segona votació. JxCat i ERC, però, no preveuen aquesta possibilitat perquè requeriria la desobediència de la mesa. Si ho fessin, segons la CUP, implicaria un canvi de posició que els forçaria, almenys, a analitzar la situació. Si els cupaires no cedeixen, l’alternativa per evitar unes noves eleccions seria que Puigdemont i Comín renunciessin als seus escons, però JxCat no vol abordar aquest escenari. A més, el Tribunal Constitucional va rebutjar ahir el recurs del PSC perquè dictés mesures cautelars sobre la suspensió del ple i desbloquegés la situació.

Torrent anuncia avui el tercer intent d’investidura

La dimissió de Jordi Sànchez com a diputat, i conseqüentment com a candidat a la presidència de la Generalitat, posa deures al president del Parlament, Roger Torrent. El republicà ha anunciat per avui una nova compareixença després de reunir-se amb la diputada Elsa Artadi, portaveu de JxCat, i Eusebi Campdepadrós. Torrent detallarà avui el nou calendari que donarà pas al tercer ple d’investidura, que, segons fonts del Parlament, servirà per investir o desbloquejar. Ahir, totes les mirades apuntaven a Jordi Turull com a candidat i el més probable és que Torrent anunciï una altra tanda de contactes, molt breu, amb els portaveus dels grups. L’objectiu: fer el ple com més aviat millor, la setmana que ve, tenint en compte que l’aritmètica parlamentària requerirà de dues sessions, ja que s’aspira a investir per majoria simple en segona volta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia