Política

POLÍTICA

Puigdemont demana a la CUP “responsabilitat” i “estar a l’altura”

El líder de JxCat diu que seria “surrealista” i un “gran error” que el jutge enviés Turull a la presó com a president electe

El president i líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dijous des de Hèlsinki, Finlàndia, que el Parlament de Catalunya té avui una gran “responsabilitat”, en relació al ple per investir el candidat a la presidència Jordi Turull. Preguntat per si té algun missatge per a la CUP, Puigdemont ha dit que l’encàrrec de la cambra és “clar”. “Tots els actors hem d’estar a l’altura d’aquest moment històric, de mantenir una posició enfront d’un estat que ultrapassa tots els límits de l’estat de dret”, ha afegit. També sobre el ple d’aquest dijous ha assegurat que espera que la cambra esculli “un president de la majoria proindependentista, que és el que ha votat la gent”. En aquest sentit, ha dit que espera que no hi hagi “problemes per exercir aquesta llibertat”. Preguntat per la possibilitat que Turull sigui enviat aquest divendres a presó, ha afirmat que “seria un gran, gran error” i ho ha titllat de “surrealista”. Quant a la decisió del Suprem de mantenir Joaquim Forn i Jordi Sànchez entre reixes, Puigdemont ha assegurat que “demostra que són presos polítics” i ha recordat que Forn s’ha apartat de la política.

“El senyor Forn ha decidit apartar-se, renunciar a la seva acta de diputat, ha decidit no estar en la política i acceptar les normes de la Constitució”, ha assegurat. Malgrat tot, ha dit, tant ell com Sànchez són a la presó “sense que hi hagi una sentència” i acusats d’un crim, la rebel·lió, “que implica l’ús de la violència”.

Puigdemont ha valorat, en relació al candidat proposat per JxCat i ERC, Jordi Turull, que espera que el Parlament “tingui la llibertat de poder escollir un dels 135 membres com a president”. Ha remarcat que si es confirmés la seva investidura, en primer lloc, i el retorn a la presó, en segon, la justícia continuarà “interferint en el que hauria de ser la separació de poders”. “Continuarà havent-hi un agreujament de la situació i estarem molt lluny d’una solució”, ha afegit afirmant que fins que no es respectin els resultats del 21D i la decisió de la gent “és difícil trobar camins de solució”. “Per això és fonamental que totes les parts i poders actuïn amb la màxima responsabilitat”, ha llençat davant el que ha descrit com “un gran desafiament d’un estat que ha anat més enllà de les regles de joc”.

També ha indicat que enviar Turull o la resta dels consellers del seu govern a la presó “no és respectar la voluntat del poble català expressada clarament a les eleccions”. Amb tot, ha admès que en aquests moments ja res el “sorprèn” de les autoritats espanyoles.

Presos polítics i polítics a l’exili

Puigdemont ha començat la seva intervenció davant dels mitjans assegurant que la situació a Catalunya “no és un afer intern, sinó europeu” i ha fet referència al seu viatge a Suïssa. També ha dit que a l’estat espanyol hi ha un “problema molt seriós amb la democràcia” i ha assenyalat que “hi ha presos polítics i polítics a l’exili”.

En el torn de preguntes, el líder de JxCat ha recordat que si fos a Catalunya ell mateix seria a la presó i ha reivindicat que la seva “obligació” és “continuar defensant els drets col·lectius”. També ha admès que no espera “grans canvis” per part dels estats europeus, ja que, segons ha explicat, la seva confiança rau, principalment, en els ciutadans europeus i no en les autoritats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia