Política

Torrent explora reunir-se amb l’ONU a Ginebra

Demana una entrevista amb l’alt comissionat pels Drets Humans després que el TS desobeís les mesures cautelars

El president del Parlament, Roger Torrent, va començar a explorar la possibilitat de reunir-se amb representants de l’ONU després que el jutge del Tribunal Suprem va rebutjar permetre que Jordi Sànchez participés en el debat d’investidura convocat per divendres passat. Llarena no va garantir el compliment dels drets polítics de Sànchez com li reclamaven les mesures cautelars fixades pel Comitè de Drets Humans de l’ONU. Per aquesta raó, segons va avançar Efe, Torrent va demanar una reunió amb representants de l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans. Els seus màxims responsables, però, no són aquesta setmana a Ginebra, de manera que s’avaluava com i amb qui es podria fer la reunió. Tant l’alt comissionat, Zeid Ra’ad al-Hussein, com el seu número dos, Kate Gilmore, no són a Ginebra. Sí que va confirmar la setmana passada que hi és la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a l’exili.

Zeid Ra’ad al-Hussein coneix bé el cas català. En el seu informe anual, l’alt comissionat va recordar a les autoritats espanyoles que la presó preventiva, que afecta nou dirigents polítics i socials catalans, ha de ser una “mesura d’últim recurs” i va instar les parts catalana i espanyola a resoldre el conflicte a través del “diàleg polític”. Per l’alt comissionat, també va ser “qüestionable” l’actuació de les forces policials espanyoles per impedir el referèndum de l’1-O. De fet, l’endemà de la votació de l’1-O, Zeid Ra’ad al-Hussein va emetre un comunicat en què va expressar la seva “preocupació” per la violència policial.

Per esclarir els fets, l’alt comissionat va demanar a les autoritats espanyoles que s’obrís una comissió d’investigació independent i imparcial. Ja aleshores va advocar per la negociació i per una resolució que inclogui “el ple respecte a les llibertats democràtiques”. També demanava a Espanya que acceptés les sol·licituds de visites demanades per experts en drets humans.

LA XIFRA

2
vegades
han intentat JxCat i ERC investir Jordi Sànchez. La darrera, amb les mesures cautelars de l’ONU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia